ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε η πρόταση της Φ. Γεννηματά για το συνέδριο της ΔΗΣΥ- Διαφωνίες και ένταση στη συνεδρίαση της ΚΕ- Αμφισβητεί τις διαδικασίες η ομάδα Ανδρουλάκη- Ξεκαλάκη

HǍmհ�𱯥䱟ᠴ粠б񯵠�Ёӏʠ־�å�존ܠ󵭥䱩ܦ婠 砊孴񩪞 Я면骞 Ű鴱ﰞ �ʩ힬ᴯ򮠓ܢ⡴2 p񩫟ﵮ(Eurokinissi-ӔŋɏӠ̉Ӊ́ө

Κατά πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την εισήγηση της Φώφης Γεννηματά για την πορεία προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. Ωστόσο διαφώνησαν μέλη του πολιτικού Συμβουλίου, ο γραμματέας της Κ.Ε Στέφανος Ξεκαλάκης και ο βουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης που πρότεινε τη διαδικασία του Επινέ, όπως δηλαδή είχε συγκροτηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ?70, το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των μελών της Κ.Ε τέθηκε θέμα ψηφοφορίας, αλλά τα περισσότερα στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος αντέδρασαν, λέγοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αποχωρώντας και μένοντας μόνο όσοι διαφωνούσαν.
Σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Γεννηματά οι σύνεδροι θα είναι 1.500 διορισμένοι από τα κόμματα που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και 1.500 θα είναι κοινής αποδοχής και θα έχουν θεσμικό χαρακτήρα ως αιρετοί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα κ.α. Οι περισσότεροι ομιλητές συμφώνησαν με αυτή την πρόταση, όμως άποψη διαφορετική εξέφρασαν τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου Αναστασίου Έλενα, Ζαρπαλάς Σωτήρης και Σπυρόπουλος Ανδρέας.

Κατά τη συζήτηση, o Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ),  πρότειναν να γίνει είτε ιδρυτικό συνέδριο είτε συνέδριο ανοιχτό,  με τη συμμετοχή της κοινωνικής βάσης της παράταξης. Επιπλέον ζήτησαν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με το Ποτάμι, τις Κινήσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Συγκεκριμένα ο κ.  Ξεκαλάκης  εξέφρασε τις αντιρρήσεις και διαφωνίες του για τον τρόπο που προχωρούν οι διαδικάσιες για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι αντιρρήσεις του κ. Ξεκαλάκη εστιάστηκαν στο γεγονός ότι προτείνεται οι σύνεδροι να οριστούν από τα θεσμικά όργανα και να συμφωνηθούν οι αιρετοί από κοινωνικούς φορείς (δήμαρχοι, εκλεγμένοι σε μαζικούς χώρους κ.α). Ο γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ανοιχτής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο  ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, είπε:  «Να πάμε είτε σε Επινέ (σ.σ πρόκειται για το ιδρυτικό συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος)  είτε σε ανοιχτή συνδιάσκεψη  χωρίς αποκλεισμούς», προτείνοντας  είτε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων είτε διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων αλλά υιοθέτηση μιας διαφορετικής διαδικασίας που θα αφήνει ανοιχτή την πόρτα στους Ποτάμι και στην Ωρα Αποφάσεων.

Νωρίτερα, Νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της είπε ότι «στο Συνέδριο φυσικά, θα είναι παρόντα όλα τα ενεργά και καταξιωμένα στελέχη των κομμάτων και των φορέων της Συμπαράταξης. Εδώ

Ομάδα στελεχών κατέθεσε κείμενο που ενσωμάτωνε τις προτάσεις του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη και του γραμματέα Στέφανου Ξεκαλάκη. Ακολούθησαν ένταση και διαξιφισμοί, ενώ κάποια μέλη της Επιτροπής αποχώρησαν επιμένοντας ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του χθεσινού πολιτικού Συμβουλίου.

Σε δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «αυτο που γίνεται πρωτοφανές για ένα δημοκρατικό κόμμα. Ακούγαμε για ένα ανοιχτό συνέδριο χωρις μηχανισμούς και σε αυτό συμφωνούμε με την πρόεδρο. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφωνία, ότι έχουμε την σπόφαση του συνεδρίου του 2015. Αν δεν θέλουν τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη το κατανοούμε. Ας κάνουμε συνδιάσκεψη και να αποφασίσουμε τον οδικό χάρτη για το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης. Και τώρα ακούω για τρίτο συνέδριο, του ΠΑΣΟΚ, που θα προηγηθεί  του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν πιστεύω σε συνέδρια μπάμπουσκες. Κάποιοι εδώ δεν σταματούν να είναι αμετανόητοι».

Στο ίδιο κλίμα και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ξεκαλάκης, δήλωσε: «Έδωσαν γραμμή να φύγουν. Το ΠΑΣΟΚ συρρικνωνόταν επειδή υπήρχαν επίπλαστες ομοφωνίες. Υπάρχουν  τρεις προτάσεις. Η απόφαση συντρόφων να φύγουν απο το προεδρείο δεν τιμά την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η ΚΕ. Εισηγούμαι να διαβιβάσω στην πρόεδρο την άμεση σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ και να πάρουμε οριστική απόφαση σε επόμενη ΚΕ».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η μειοψηφία που στήριξε τις θέσεις  Ανδρουλάκη- Ξεκαλάκη αργά το βράδυ, αναφέρει:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 7η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, παρουσία 115 μελών της, οπότε διαπιστώθηκε και η απαρτία.

Στην διαδικασία τοποθετήθηκαν 32 μέλη της ΚΠΕ.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των ομιλιών, και ενώ στην αίθουσα βρισκόταν περίπου 90 μέλη της ΚΠΕ, ένα τμήμα μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε από την διαδικασία αρνούμενο να τεθούν σε ψηφοφορία η εισήγηση της Προέδρου, η πρόταση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Σπυρόπουλος, Ζαρπαλάς και Αναστασίου).

Από τη διαδικασία αποχώρησαν και δύο μέλη του Προεδρείου της συνεδρίασης οι σύντροφοι Τζελέπης και Βεργοπούλου με την αιτιολογία ότι από το κλίμα της συνεδρίασης προέκυψε ότι η εισήγηση της Προέδρου έχει την γενικότερη αποδοχή!!!

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρόντες περίπου 60 μέλη της ΚΠΕ, η οποία κατέληξε σε ψηφοφορία, κατά την οποία η πρόταση των τριών μελών του ΠΣ έλαβε 44 ψήφους.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, ζητάει «η πρότασή των τριών» να τεθεί εν γνώσει της Προέδρου, ώστε να φέρει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μια συνθετική πρόταση που να απηχεί τη βούληση του συνόλου των μελών της ΚΠΕ.

Με έκπληξη βλέπουμε στα email μας, στην emailing list των μελών του ΠΑΣΟΚ και σε δημοσιεύματα fake news περί αποφάσεων που ουδέποτε ελήφθησαν καθ’ ότι οι απέχοντες μιας διαδικασίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.

Για όλους εμάς που επί τόσα χρόνια στηρίζουμε άδολα το ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια για δημοκρατική λειτουργία και συλλογική δράση θα είναι συνεχής».

Τι αναφέρει η απόφαση που εγκρίθηκε:

Καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε ως ΠΑΣΟΚ, τον Οδικό χάρτη για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

  • Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.
  • Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη  στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.
  • Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.

Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.

  • Τα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.

Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.

  • Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με:

(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα

(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,

(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.

(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.

  • Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.

Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.

  • Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν  καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.

Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και  προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί. Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων. Στο συνέδριό  μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων.

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει  συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας. Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top