ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Πρόστιμο 2,42 δισεκατομμύρια ευρώ στην Google

FILE PHOTO: Euro coins are seen in front of a Google logo in this picture illustration, April 21, 2015.  REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ 2,42 δισεκατομμύρια ευρώ στην Alphabet της Google, δείχνοντας ότι μάλλον πρόκειται να ακολουθηθεί σκληρή γραμμή για την εταιρία με τις άλλες δύο εν εξελίξει υποθέσεις της εταιρίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η πιο προσφιλής μηχανή αναζήτησης στον κόσμο έχει 90 μέρες για να σταματήσει την προώθηση της δικής της υπηρεσίας αγορών, αλλιώς θα επιβληθεί επιπλέον πρόστιμο μέχρι και 5% του μέσου ημερήσιου τζίρου της Alphabet.
Η Επιτροπή έκρινη ότι η Google συστηματικά δίνει προνομιακή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης στην δική της υπηρεσία αγορών και υποβαθμίζει τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών της.
«Αυτό που έκανε η Google είναι παράνομο με βάση του αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ. Αρνείται σε άλλες εταιρίες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν επί της ουσίας και να καινοτομήσουν. Και πιο σημαντικό, αρνείται σε Ευρωπαίους καταναλωτές μια γνήσια επιλογή υπηρεσιών και τα πλήρη οφέλη της καινοτομίας» είπε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε δήλωσή της.
Η απόφαση πάρθηκε μετά από 7 χρόνια έρευνας που προκλήθηκε από πληθώρα παραπόνων από ανταγωνιστές όπως Yelp, TripAdvisor, Foundem και FairSearch.
Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει τεθεί σε εταίρια κατηγορούμενη για χειραγώγηση της αγοράς, ξεπερνώντας το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Intel το 2009 (1,06 δισεκατομμύρια ευρώ).
Η επιτροπή ανταγωνισμού επίσης κατηγορεί την Google ότι χρησιμοποιεί το λειτουργικό της Android για να συντρίψει τους αντιπάλους, υπόθεση που μπορεί να αποβεί πολύ πιο καταστροφική για την εταιρία, καθώς το λειτουργικό χρησιμοποιείται από τα περισσότερα smartphones.
Η αμερικανική εταιρεία εξέφρασε «τη διαφωνία της» για το πρόστιμο – «μαμούθ» και ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top