ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδικοί αποδίδουν την κυβερνο-επίθεση στη Βόρεια Κορέα

A screenshot shows a WannaCry ransomware demand, provided by cyber security firm Symantec, in  Mountain View, California, U.S. May 15, 2017.   Courtesy of Symantec/Handout via REUTERS

Ερευνητές σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας έχουν βρει στοιχεία που συνδέουν την Βόρεια Κορέα με την επίθεση WannaCry που χτύπησε πάνω από 300,000 υπολογιστές σε όλο τον κόσμο καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να αποτρέψουν την διάδοση νέων εκδόσεων του ιού.

Ερευνητής των εργαστηρίων Hauri της Νότιας Κορέας είπε την Τρίτη ότι τα ευρήματά τους συμφωνούν με αυτά της Symantec και της Kaspersky Lab, που την Δευτέρα ανακοίνωσαν ότι κάποιος κώδικας σε νωρίτερη έκδοση του λογισμικού του WannaCry εμφανιζόταν και σε προγράμματα που χρησιμοποιούσε το Lazarus Group, που έχει ταυτοποιηθεί από ερευνητές με επιχείρηση χάκερ της Βόρειας Κορέας.

«Είναι παρόμοιο με τους κακόβουλους κώδικες της Βόρειας Κορέας» λέει ο Σάιμον Τσόι, ερευνητής στα  εργαστήρια Hauri, που έχουν κάνει εκτεταμένη έρευνα στις ικανότητες χακαρίσματος της Βορειας Κορέας και είναι σύμβουλοι της νοτιοκορεατικής αστυνομίας και της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τόσο η Symantec όσο και η  Kaspersky είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν ότι η Βόρεια Κορέα αναμειγνύεται στις επιθέσεις με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Twitter από τον ερευνητή της Google Neel Mehta.  Οι επιθέσεις, που επιβραδύνθηκαν την Δευτέρα, ήταν μια πιο γρήγορα διαδεδομένες εκστρατείες εκβιασμού στα χρονικά.

Οι ζημιές στην Ασία ήταν περιορισμένες.

Τα κρατικά μέσα στο Βιετνάμ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι πάνω από 200 υπολογιστές μολύνθηκαν. Η εταιρία Taiwan Power Co. είπε ότι περίπου 800 από τους υπολογιστές της μολύνθηκαν, αν και αυτοί χρησιμοποιούνται στη διοίκηση και όχι στα συστήματα που μετέχουν στην διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η FireEye Inc , αλλη μια μεγάλη εταιρία κυβερνο-ασφάλειας, είπαν ότι ερευνούν επίσης αλλά δεν έχουν συμπεράνει διασύνδεση με την Βόρεια Κορέα.

«Οι ομοιότητες που βλέπουμε μεταξύ του κακόβουλου ιού της ομάδας εκείνης και του WannaCry δεν είναι τόσο μοναδικοί για να αποδεικνύουν κοινό διαχειριστή» λέει ο ερευνητής της FireEye.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφάλειας είπαν στο Reuters ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν ποιος ευθύνεται, αλλά δεν απέκλεισαν την Βόρεια Κορέα σαν ύποπτο.

Οι χάκερς του Lazarus Group, που δρουν για την Βόρεια Κορέα, είναι πιο θρασείς στην αναζήτηση οικονομικού οφέλους από άλλους, και έχουν κατηγορηθεί για την κλοπή 81 εκατ.δολαρίων από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές, σύμφωνα με κάποιες εταιρίες κυβερνο-ασφάλειας. Οι ΗΠΑ τους έχουν κατηγορήσει για την επίθεση στην Sony Pictures το 2014. Η Βόρεια Κορέα αρνείται κάθε ανάμιξη στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

Ο ερευνητής των εργαστηρίων Hauri είπε ότι ο κώδικας φέρει ομοιότητες με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στη Sony και την τράπεζα. Με βάση συνομιλίες του με Βορειοκορεάτες χάκερς, λέει ότι η χώρα αναπτύσσει και δοκιμάζει προγράμματα ransomware από τον Αύγουστο.

Graphic από το reuters: Πώς δουλεύει η επίθεση του ransomware,  πού και πώς διαδόθηκε – tmsnrt.rs/2qIXzb8

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top