ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόρριψη του δεύτερου αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των αξιωματικών προτείνει η εισαγγελέας

8-turks4

Την απόρριψη του αιτήματος για έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών η εισαγγελέας.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου ο οποίος πριν από περίπου δύο μήνες απέρριψε τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης, όπως επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστικό κεκτημένο.

Παρά τα νεότερα στοιχεία που εστάλησαν υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν οι εκζητούμενοι βασανιστήρια, να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να μην τύχουν δίκαιης δίκης, πρόσθεσε η εισαγγελέας.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας επανεξετάζει το δεύτερο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα καθώς οι τουρκικές αρχές απέστειλαν και άλλα στοιχεία προς ενίσχυση του αιτήματός τους μετά την αρνητική απόφαση για έκδοση τους που εξέδωσε ο Αρειος Πάγος.

Σήμερα εκδικάζεται το νέο αίτημα μόνο για τρεις από τους οκτώ, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης.

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στις 26 Ιανουαρίου την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών και για τους οκτώ, κρίνοντας ότι στη γειτονική χώρα δεν διασφαλίζονται οι συνθήκες για δίκαιη δίκη των εκζητουμένων, όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς είχε διαμηνύσει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από το «αν η Αθήνα παραδώσει τους οχτώ προδότες στις τουρκικές αρχές» εννοώντας τους τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο από τη χώρα μας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top