ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ύστατη ευκαιρία να αρθεί το αδιέξοδο- Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος

Tsakalotos2

Μεταβαίνει εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  για συνομιλίες με τους Πολ Τόμσεν,  Πιερ Μοσκοβισί,  Κλάους Ρέγκλινγκ,  Γερούν Ντάισελμπλουμ και  Μπενουά Κερέ,με στόχο την αναζήτηση διεξόδου,καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup , Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση. «Kάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι «στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε αργά, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε, επίσης, ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή οικονομικών υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρών θα είναι ο Πολ Τόμσεν.

Στόχος της συνάντησης θα είναι να γεφυρωθεί η απόσταση κατ΄ αρχήν μεταξύ των ίδιων των θεσμών ώστε αυτοί, με ενιαία πλέον θέση, να αναζητήσουν πεδίο συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το σημερινό EuroWorking Group, παρ’ όλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε μετά το EuroWorking Group η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, κατά τη συνεδρίαση του EWG δεν διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την Αθήνα και τους θεσμούς να συνεργαστούν, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Η Γερμανία επικεντρώνεται στην εξασφάλιση ότι η αξιολόγηση για την διάσωση της Ελλάδας θα είναι επιτυχής, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Β. Σόιμπλε ότι η Αθήνα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη αν αγνοήσει τις δεσμεύσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Προς το παρόν είμαστε δεσμευμένοι να εξασφαλίσουμε ότι η αξιολόγηση του τρέχοντος τρίτου προγράμματος είναι επιτυχής. Εκεί επικεντρώνονται όλες μας οι προσπάθειες» είπε η Φριντερίκε φοω Τιζενχάουζεν σε συνέντευξη τύπου.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι οι δανειστές και το ΔΝΤ κατέληξαν σε μεταξύ τους συμφωνία για κοινή στάση που θα παρουσίασουν στην Ελλάδα.
«Αυτό είναι ευχάριστο. Αυτό δείχνει ότι το ΔΝΤ παίζει εποικοδομητικό ρόλο. Αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι από την διαδικαστική προοπτική η συμφωνία μεταξύ των θεσμών είναι ένα βήμα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg, μετέδιδε πως οι θεσμοί έχουν καταρτίσει δημοσιονομικά μέτρα που θα ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ – ήτοι περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ – και θα πρέπει να εφαρμοστούν εάν η χώρα μας δεν πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top