ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελιγμοί και κόντρες ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος- Αποστάσεις Κοντονή από τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ

vouli-4

Σε ένα παιχνίδι ελιγμών, σχεδιασμών και αντιπαραθέσεων εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κυρίως μεταξύ των δύο κομμάτων  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με το βλέμμα στην επόμενη αναθεωριτική Βουλή.

 Αφορμή, το άρθρο 32, που προβλέπει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από μια πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

 ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο που αυτή η αποσύνδεση θα επιτευχθεί: ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, προσφυγή στο λαό για απευθείας εκλογής Προέδρου.

Αντιθέτως, η ΝΔ προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους, διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από το λαό.

Γύρω από αυτό το θέμα τα δύο μεγάλα κόμματα επιχειρούν με τεχνάσματα να εμποδίσουν την αντίπαλη πλευρά να επιβάλλει την  θέση της, καθώς σύμφωνα με το ισχίον σύνταγμα, όποιες από τις προτάσεις συγκεντρώσουν 180 ψήφους  θα χρειαστεί 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να εγκριθεί, ενώ όποιες προτάσεις  εγκριθούν σε αυτή την Βουλή με 151 ψήφους θα χρειαστούν στην επόμενη Βουλή 180.

Από την πλευρά του το  ΚΙΝΑΛ, επιδιώκει καμία από τις προτάσεις να μην συγκεντρώσει τους 180 ψήφους, ώστε το περιεχόμενο των αλλαγών να καθοριστεί στην επόμενη Βουλή.

 

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απορρίπτει την άποψη της κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη. Ωστόσο, τονίζει, ούτε η ερμηνεία και η θέση της ΝΔ είναι ορθή.

«H προσέγγιση της ΝΔ δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος», ανέφερε μιλώντας απόψε στη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η παρούσα, προτείνουσα Βουλή, δεν μπορεί να προσδιορίσει την κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

Από την άλλη, υπογράμμισε πως εξίσου λάθος είναι η προσέγγιση που λέει πως η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της, πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει», είπε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε ότι ο συνταγματικός νομοθέτης απαιτεί να αναφερθούν τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν υπό αναθεώρηση, αλλά και οι προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών επί της αναθεώρησης των συγκεκριμένων άρθρων διότι έτσι θα κρίνει ο λαός.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top