ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική αγωνία για τις αποφάσεις Ντράγκι

dragi

Η δημοσιοποίηση του χθεσινου τηλεφωνήματος του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα είναι πολύ ενδεικτικό της αγωνίας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποφάσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να δεχθεί ξανά η ΕΚΤ τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο για να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, να αυξηθεί το πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων, να μετάσχει και η δική μας χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Καμία από αυτές τις επιδιώξεις δεν είναι εύκολο να εκπληρωθεί.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει σήμερα από τη Λευκωσία το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα προβαίνει σε αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Κατά την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να ορισθεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε Κεντρική Τράπεζα.

Kρίσιμης σημασίας είναι ακόμα σε ποιες τιμές θα αποκτηθούν τα χρεόγραφα, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αγοράσει τίτλους με διάρκεια από 2 έως 30 χρόνια με «οροφή» το 25% για κάθε έκδοση και 33% για κάθε εκδότη.

Το QE αναμένεται να ενεργοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 9 Μαρτίου ή εάν δεν ξεπεραστούν ορισμένες νομικές εκκρεμότητες στις 18 Μαρτίου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top