ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Με Υφεση 0,5% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2017

elstat1

Με ύφεση 0,5% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σε όρους όγκου, παρουσίασε μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2016 ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (Ιανουάριος-Μάρτιος 2016) παρουσίασε μείωση 0,5%. Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου κατά το 1ο τρίμηνο 2017 παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2016.

Με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η αρχή για να υπολογίσει το ΑΕΠ είναι προσωπικά και η εκτίμηση θα αναθεωρηθεί στις 2 Ιουνίου όταν θα υπάρξουν και νεώτερα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Σε απόλυτους αριθμούς, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 45,76 δις. ευρώ έναντι 45,994 δις. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Είναι η χειρότερη επίδοση για πρώτο τρίμηνο από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο (δ’ τρίμηνο 2016), οι επιδόσεις της οικονομίας είχαν διαμορφωθεί σε ύφεση 1,1% σε ετήσια βάση και ύφεση 1,2% σε τριμηνιαία βάση.

Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και αναμένεται να ανεθεωρηθούν στις 2 Ιουνίου οπότε θα δοθεί η νέα εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας με επιπρόσθετα στοιχεία (όπως ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου).

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,8% του ΑΕΠ από 2,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση στον Προϋπολογισμό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top