ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμπλοκή στο Eurogroup: Διαφωνίες για τον χρόνο επιμήκυνσης του χρέους

Eurogroup_scholtz-moscovisi-tsakalotos-708

Λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας, τα μέλη του Eurogroup σταμάτησαν προσωρινά τη συζήτηση για την Ελλάδα και αναμένεται να επανέλθουν μόλις ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρέθηκε προσώρας κοινός τόπος στο χρόνο της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF. Κατά πληροφορίες, το Eurogroup θα συζητήσει τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας και θα επιστρέψει στα επίμαχα ζήτηματα μετά την ολοκλήρωση άλλων ζητημάτων.

Σύμφωνα με τα «Νέα», εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει και για το «μαξιλάρι» ασφαλείας που επρόκειτο να έδιναν στην Ελλάδα και το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σ’ αυτό το σημείο το Βερολίνο διαφωνεί και για το λόγο αυτό γίνονταν διαρκείς συσκέψεις.

Νωρίτερα, συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης. Το θέμα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου προγράμματος είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ελάφρυνσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 85 δισ. ευρώ. Η Γερμανία δέχεται πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, αλλά φαίνεται να αντιστέκεται σθεναρά.

Ο στόχος πάντως για επίτευξη συνολικής συμφωνίας σήμερα, όπως τον εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, κατά την έναρξη του Eurogroup παραμένει.
Οι προτάσεις για το χρέος προς το Eurogroup

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top