ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδεχόμενο αναβολής του Brexit;

may-peoples vote

Συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους διαφόρων ομάδων του Κοινοβουλίου, ξεκίνησε η Τερέζα Μέι, μετά την αποτυχημένη απόπειρα των Εργατικών να προκαλέσουν εκλογές με την κατάθεση προτάσεως μομφής.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνείται να προσέλθει στην Ντάουνινγκ Στριτ αν προηγουμένως η πρωθυπουργός δεν αποκλείσει, κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας δίχως συμφωνία. Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε, δημοσίως, να ακούσει και να αξιολογήσει εναλλακτικές προτάσεις, ειδικά για το backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, τις οποίες θα εντάξει σε σχέδιο βελτιωμένης Συμφωνίας που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο.
Η πρωθυπουργός επιμένει, προς το παρόν, στις κόκκινες γραμμές της, που είναι η εξής μία: η μη παραμονή στην τελωνειακή ένωση πέραν της μεταβατικής περιόδου που απαιτεί η ολοκλήρωση της εμπορικής Συμφωνίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021. Θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εμποδίσει την Βρετανία να διαπραγματευθεί εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Προς παράταση
Με βάση τα νέα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται ουτοπικό ότι θα καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η κατάρτιση ενός νέου σχεδίου, να συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες και να περάσει κι από τις 27 χώρες-μέλη έως την 29η Μαρτίου. Επομένως θα απαιτηθεί μια παράταση της εφαρμογής του άρθρου 50 για μερικούς μήνες.
Στο διάστημα αυτό πολλά μπορεί να συμβούν. Αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης όσον αφορά την συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση, εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την αποδοχή εκ μέρους των Βρυξελλών εναλλακτικής προτάσεως στο θέμα του backstop, ούτως ώστε να διευκολύνουν την κ. Μέι να ακυρώσει το μοναδικό επιχείρημα των brexiters.
Από τη Δευτέρα, το εγχείρημα Brexit μπαίνει στην επόμενη και τελική φάση του.

Χ. Μάας: Υπό προϋποθέσεις η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το κείμενο της προταθείσας Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο αν όλες οι χώρες-μέλη συναινούν.
«Σε τελευταία ανάλυση, το θέμα θα είναι εάν θα ξανανοίξουμε (διαπραγμάτευση για) τη συμφωνία, η οποία θα χρειαστεί την έγκριση και των 27 χωρών μελών, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι. Αυτό πρέπει να συζητηθεί τώρα», είπε ο Μάας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Νωρίτερα χθες Πέμπτη, ο Μάας δήλωνε πως «δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς» πως θα ξανάρχιζε διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία Αποχώρησης.
Προχθές Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ήταν πιο κατηγορηματική, λέγοντας σε κοινοβουλευτικούς ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση», κατά δύο πηγές που ήταν παρούσες.

Το πρόβλημα της Μέι είναι οι δικοί της βουλευτές
«Τώρα θα έπρεπε να βάλουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε η Τερέζα Μέι το βράδυ της Τετάρτης, απευθυνόμενη στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, αφού μόλις είχε ξεπεράσει ένα ακόμη εμπόδιο, την πρόταση μομφής εναντίον της με τη βοήθεια και του ιρλανδικού DUP. Η πρωθυπουργός ωστόσο δεν αντιλαμβάνεται την ειρωνεία της υπόθεσης. Από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit η ίδια εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα της δικής της παράταξης και σήμερα βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη κατάσταση. Οι δικοί της βουλευτές είναι εκείνοι που κάνουν τη ζωή της δύσκολη και τη διακυβέρνηση σχεδόν αδύνατη.
Γιατί οι Συντηρητικοί οδήγησαν τη Μέι σε μια τόσο συντριπτική ήττα στην ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit το βράδυ της Τρίτης; Γιατί το εν τρίτο των δικών της ανθρώπων καταψήφισε το «deal» της και το επόμενο βράδυ την στήριξε ως πρωθυπουργό; Αυτό που μοιάζει αντιφατικό εξηγείται αν δει κανείς ποια είναι τα διάφορα συμφέροντα εντός της βαθιά διχασμένης παράταξης των Τόρηδων.

Κανείς δε θέλει να λερώσει τα χέρια του
Σε αυτή τη φάση δε θέλει κανείς να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού, να λερώσει τα χέρια του στο χάος του Brexit και να διακινδυνεύσει την καριέρα του πριν αυτή ξεκινήσει καλά-καλά.Μπορεί να υπάρχει μια σειρά πιθανών υποψηφίων, ειδικά μεταξύ των σκληροπυρηνικών στους κόλπους των Συντηρητικών, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην υπουργός του Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, αλλά και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποσπάσουν την απαραίτητη πλειοψηφία εντός του κόμματος. Από την άλλη πλευρά οι πιο μετριοπαθείς, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σαντζίντ Τζάβιντ για παράδειγμα, δεν έχουν την στήριξη των σκληροπυρηνικών.
Το καλοκαίρι του 2018 παραιτήθηκε ο υφυπουργός για το Brexit Στιβ Μπέικερ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος μαζί με τον τότε υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ανήκε στην ομάδα των σκληρών «Brexiters» που θέλουν να απελευθερώσουν τη Μ. Βρετανία από «τα δεσμά» των κανόνων της ΕΕ. Στο μεταξύ ανήκει στους πρωτοστάτες εκείνων που τάσσονται κατά της συμφωνίας εξόδου της Τερέζα Μέι.
Μιλώντας στη DW ο Στ. Μπέικερ εξηγεί ποια θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη του η συνέχεια για τη χώρα του: «Το επόμενο βήμα είναι το σχέδιο, όπως το δημοσιεύσαμε τώρα. Θέλουμε μια συμφωνία με την ΕΕ, όπως μας την είχαν προσφέρει τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς: μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, χωρίς δασμούς και περιορισμούς, συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και κάποιες ακόμη συνεργασίες. Αυτό θέλουμε».

Μπρος γκρεμός…
Τα υπόλοιπα μέλη των Τόρηδων χωρίζονται σε κάποιους που πρόσκεινται φιλικά προς την ΕΕ, οπαδούς ενός μαλακού Brexit, οπαδούς ενός δεύτερου δημοψηφίσματος… Οι απόψεις είναι πολλές. Το πρόβλημα για την Τερέζα Μέι όμως είναι ότι ναι μεν θα μπορούσε να βρει έναν συμβιβασμό με αυτές τις ομάδες, για την απαραίτητη πλειοψηφία δε θα χρειαζόταν άλλες 120 ψήφους περίπου της αντιπολίτευσης, οι οποίες θα συμφωνούσαν με ένα πολύ πιο ήπιο Brexit.
Εάν ωστόσο επιλέξει τον δρόμο ενός πιο ήπιου Brexit διατρέχει κίνδυνο να διχάσει οριστικά το κόμμα της. Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει εάν η όχι και τόσο ευέλικτη βρετανίδα πρωθυπουργός επιδιώκει κάτι τέτοιο.

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top