ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενωτικό μήνυμα των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» & των «Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς»

Kiniseis_Gazarte2

Οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και οι «Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς» οργάνωσαν κοινή εκδήλωση την Τετάρτη 8/2/2017, με θέμα “Η προοδευτική παράταξη σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει μέλλον, αν κοιτάξει στο μέλλον” με κεντρικούς ομιλητές τον Τάκη Ιωακειμίδη και τον Σπύρο Λυκούδη.

Το ενωτικό μήνυμα που έστειλαν απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του χώρου. Σε όλους όσοι διακατέχονται από την αγωνία για το μέλλον της χώρας. Πιστεύουν στην ανάγκη ενότητας, ανανέωσης και της διατύπωσης σύγχρονου ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού λόγου για το σήμερα και για το αύριο της Προοδευτικής Παράταξης. Θέλουν να συμβάλουν στη συνδιαμόρφωση των συνθηκών που θα ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία του νέου, ισχυρού, ενιαίου, ανανεωμένου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Με διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες, ισότιμα, με αλληλοσεβασμό, χωρίς περιχαρακώσεις και ηγεμονισμούς, γιατί κανένας δεν περισσεύει. Αυτά αποτελούν κοινές θέσεις και των δύο Κινήσεων.

Εκτός των ομιλητών στη συζήτηση που συντόνισε ο Ηλίας Κανέλλης απηύθηναν ερωτήσεις στους ομιλητές οι δημοσιογράφοι Παντελής Καψής και Αγγελική Σπανού. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν και οι : Ν. Μπιστης, Α. Διαμαντοπούλου, Α. Δρέττα, Γ. Τούντας, Π. Αθανασόπουλος, Θαν Γεωργακόπουλος και άλλοι.

Ο ενωτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης έφερε στην αίθουσα του Gazarte πλήθος κόσμου. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι:

Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννη Μανιάτης, Τάσος Δαρτσινός, Γιώργος Σιακαντάρης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης,  Νικος Διακουλάκηςς, Γιάννης Τουντας, Νίκος Χριστοδουλάκης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Πέτρος Κουναλάκης, Γιάνης Μεϊμάρογλου, Δημήτρης Τσιόρδας, Γιώργος Κοττανίδης, Νίκος Μπίστης, Βασίλης Πουλαντζάς, Γιάννης Χατζηγώγας,  Κώστας Παττακός, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ κ.ά.

Kiniseis_Gazarte1

Σημεία της ομιλίας του Σπύρου Λυκούδη

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει το τρένο. Μπορούν να ανασυνταχτούν. Διαφορετικά η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία το τίμημα της αργοπορημένης αφύπνισης από την πολιτική απάτη των λαϊκιστών ήταν βαρύτατο, με εκατόμβες θυμάτων και ποταμούς αίματος.

Τίποτα δεν έχει χαθεί. Το μέλλον ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις εάν το προετοιμάσουν με προσοχή κι αν παλέψουν γι αυτό. Χρειάζεται να δώσουμε λύσεις και Όραμα για το μέλλον, ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

Για την κατάσταση της χώρας

Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών αδιεξόδων. Πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Πάλι ενώπιον του φάσματος του Grexit και της οριστικής χρεοκοπίας. Πρόσφατα μάλιστα ανακινήθηκε και το θέμα της δραχμής, που δήθεν δεν έχουμε συζητήσει. Δεν είναι τυχαίο. Το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 50% των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.  Δεν γνωρίζουν οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της παραφροσύνης ότι δεν υπάρχει δημοκρατία, ασφάλεια, προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας εκτός του ευρώ και της Ευρώπης; Το γνωρίζουν. Γνωρίζουν ότι τα μεγάλα θύματα θα είναι οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι αδύναμοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι. Είναι ανόητες οι ιστορικές αναλογίες. Ας μην παίζουν με την τύχη της χώρας. Η καταστροφή της θα έχει την υπογραφή τους. Και οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές.

Για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Kiniseis_Gazarte_LykoudisΤο δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο ορθολογικός μας λόγος δεν επαρκεί. Δεν μπορεί να διασπάσει το σκληρό περίβλημα του λαϊκισμού.

Εάν δεν καταφέρουμε οι αξίες και οι ιδέες της Προοδευτικής Παράταξης να κατακτήσουν το νου και την καρδιά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, της διανόησης και των νέων γενιών δεν βλέπω κανένα Μέλλον ούτε για την Παράταξη ούτε για τη χώρα μας.

Πρέπει να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα νέο ηγεμονικό συνασπισμό εξουσίας.

Εμείς, οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» είχαμε θέσει εξαρχής ως έναν από τους βασικούς πολιτικούς στρατηγικούς  μας στόχους την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

Τη δημιουργία ενός νέου και Ενιαίου πολυτασικού πολιτικού φορέα που να ενώσει και να στεγάσει όλες τις διάσπαρτες δυνάμεις.

Χωρίς προκαταλήψεις. Με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός αλλά υπό τον απαράβατο όριο της δέσμευσης για κοινή πορεία. Βεβαίως χωρίς να εκβιάζουμε τα πράγματα, αλλά με δέσμευση ότι προχωράμε.

Εμείς σεβόμαστε πλήρως τους πολιτικούς σχηματισμούς και τους συναγωνιστές με ή χωρίς πολιτική στέγη, που υπάρχουν στο  χώρο.

Πρέπει όμως να πούμε στους δημοκρατικούς πολίτες ότι τα πολιτικά σχήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα που υπάρχουν στον χώρο δεν έχουν μέλλον στη μοναξιά τους. Είναι καταδικασμένα σύντομα να γίνουν εύκολη λεία και βορά του διπολισμού. Με δική τους μάλιστα ευθύνη. Χωρίς κανένα δικαιολογητικό. Διότι, η συνταγή του δικομματικού διπολισμού και της ακραίας πόλωσης είναι δοκιμασμένη και αποδοτική.

Τα βασικά σημεία της πρότασής μας

  1. Δημόσια πολιτική δήλωση όλων για την στόχευση συγκρότησης νέου και ενιαίου φορέα.
  2. Προσωρινό Πολιτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των επικεφαλής κομμάτων, κινήσεων, στελεχών του χώρου κτλ. Δεν συγκροτείται στη βάση συσχετισμών πλειοψηφιών και μειοψηφιών γιατί δεν είναι όργανο αποφάσεων πολιτικών. Είναι κίνηση συμβολική μεν, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικής πολιτικής σημασίας.
  3. Πανελλαδική εξόρμηση με ανοιχτές συγκεντρώσεις για να περάσουμε το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας, της ελπίδας και της προοπτικής.
  4. Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με συμπεφωνημένες διαδικασίες και με τη σαφή δέσμευση όλων ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και θα συμμετάσχουν στο Νέο Φορέα.
  5. Ιδρυτικό Συνέδριο του Νέου Φορέα, Καταστατικό, έγκριση Κυβερνητικού Προγράμματος και τα συναφή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top