ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενότητα το μήνυμα των 28 μετά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα

epa05768408 Participants pose for the family photo during an informal summit meeting of EU leaders in Valletta, Malta, 03 February 2017. The European Union (EU) leaders will address the migration situation, focusing on the Central Mediterranean route and Libya, and discuss the future of the EU after Brexit.  EPA/DOMENIC AQUILINA

Την «ενότητα» μεταξύ και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν αφενός από τη μεταναστευτική κρίση και αφετέρου από τις διεθνείς συγκυρίες, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιοζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας, που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα για την ανακοπή της μεταναστευτικής ροής από τη Λιβύη στην Ιταλία, ο κ. Μουσκατ υπογράμμισε πως σ’ ένα τόσο «αμφιλεγόμενο» ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό πως οι «28» ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν. Ο ίδιος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι διεθνείς εξελίξεις, ήταν εμφανής η «ανησυχία» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τις «αποφάσεις» και τη «στάση» της διοίκησης Τραμπ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε «καμία αίσθηση αντι-αμερικανισμού», αν και τονίστηκε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει «σιωπηλή» όταν τίθενται θέματα «αρχών».

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι σημερινές «προκλήσεις» μπορούν να γίνουν «απειλές» εάν δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ερωτηθείς, δε, για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Βρετανίας στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι στο μέλλον, μετά το Brexit θα πρέπει να βασιστούμε στους 27. Ωστόσο, η πρόθεσή μας είναι να έχουμε πολύ δυνατές διατλαντικές σχέσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο, εντός ή εκτός ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο, όπως συζητήθηκε σήμερα με την Τ. Μέι. Είναι πολύ θετικό ότι σήμερα υπήρχε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ και των 28».

Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως το καινούργιο ψευδώνυμο που του έδωσαν οι 28 ηγέτες ήταν «ο δικός μας Ντόναλντ», τονίζοντας πως είναι χαρακτηριστικό της ενωτικής διάθεσης που είχαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής για το μεταναστευτικό σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» και δήλωσε πεπεισμένος πως όλες οι πλευρές θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων.

Αυτήν την ώρα, οι 27 ηγέτες (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού) έχουν μια επιπλέον συνεδρίαση πάνω στο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.

Τη συνεργασία των νομαδικών φυλών της Λιβύης θα επιδιώξει η ΕΕ για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει τη συνεργασία των νομαδικών φυλών της νότιας Λιβύης για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στη Βαλέτα, ο Μουσκάτ είπε ότι ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι να λήξει η εξάμηνη προεδρία της χώρας του, τον Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν δέκα προτεραιότητες όσον αφορά τη Λιβύη, απ’ όπου αναχωρούν 9 στους 10 Αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία. Μεταξύ άλλων «να σπάσουν το οικονομικό μοντέλο» των διακινητών, να ασφαλίσουν τα σύνορα της χώρας και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες που έχουν αποκλειστεί εκεί.

«Υπάρχει επίσης τώρα μια άμεση επαφή με τις φυλές της νότιας Λιβύης που μέχρι σήμερα συνεργάζονταν με τους διακινητές και κέρδιζαν 5-6 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα χάρη σ’ αυτό. Όλα αυτά συνιστούν μια εξαιρετικά θετική ένδειξη. Το αν θα είναι αρκετή, θα το δείξει ο χρόνος», είπε ο Μουσκάτ.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις «υποχρεώσεις» που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι απέναντι στις νομαδικές φυλές. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι αδύνατον να περιοριστούν οι ροές των μεταναστών που μπαίνουν στη Λιβύη από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής χωρίς τη συμβολή αυτών των φυλών που ελέγχουν μεγάλο μέρος των οδών πρόσβασης.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανησυχεί πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που φοβούνται ότι οι μετανάστες θα πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης στη Λιβύη. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί «με πλήρη σεβασμό» στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι περισσότεροι από τους 500.000 μετανάστες που έφτασαν στα ιταλικά παράλια τα τρία τελευταία χρόνια είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top