ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση Ερντογάν κατά Μακρόν

macron-erdogan

Βολές κατά του Εμμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την συνάντηση που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με αντιπροσωπεία Κούρδων και Αράβων ανταρτών που μάχονται στη Συρία.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να μεσολαβήσει στις επαφές μεταξύ ανταρτών και Άγκυρας και να συνδράμει στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για τη σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας.

Οι Κούρδοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους δήλωσαν μετά την συνάντηση ότι έλαβαν εγγυήσεις για την αποστολή γαλλικών ειδικών δυνάμεων στον θύλακα της Μανμπίτζ, όπου η Τουρκία έχει διαμηνύσει πως θα επέμβει στρατιωτικά εάν δεν αποσυρθούν οι κουρδικές δυνάμεις.

«Αυτοί που πλαγιάζουν με τρομοκράτες και τους δέχονται μάλιστα στα μέγαρά τους θα καταλάβουν τα λάθη τους αργά ή γρήγορα», είπε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι πλέον η Γαλλία δεν έχει το δικαίωμα να παραπονιέται για τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφός της.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί διαμεσολαβητή που δεν αναγνωρίζει ότι οι κύριες οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας είναι το ίδιο πράγμα με το τρομοκρατικό PKK. «Γνωρίζουμε πως όλες αυτές [οι κουρδικές δυνάμεις] είναι παιδιά του ίδιου φιδιού», είπε.

Κατά τη συνάντηση με τον κουρδοαραβικό συνασπισμό ο κ. Μακρόν επανέλαβε πως το Παρίσι θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, όμως διευκρίνισε πως οι οργανώσεις PYD και YPG των Κούρδων της Συρίας είναι ξεχωριστές οντότητες.

Η υπόσχεση της Γαλλίας να παρέχει στήριξη στον κουρδοαραβικό συνασπισμό ισοδυναμεί με στήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, που έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία αναμένει από τους συμμάχους της να λάβουν σαφή θέση εναντίον της τρομοκρατίας, αντί να λαμβάνουν μέτρα που θα οδηγήσουν στη νομιμοποίηση των «τρομοκρατικών δομών».

«Εμείς απορρίπτουμε τις παράλογες προσεγγίσεις όπως ο διάλογος, οι επαφές, η διαμεσολάβηση με τέτοιες τρομοκρατικές οργανώσεις», έγραψε ο Καλίν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Διαψεύδει η Γαλλία τα περί νέων στρατευμάτων

Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση στο βορρά της Συρίας εκτός του διεθνή συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Η γαλλική προεδρία προχώρησε στη διευκρίνηση μετά τις δηλώσεις των Κούρδων που είχε δεχθεί την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος ότι το Παρίσι θα αποστείλει νέα στρατεύματα στο βορρά της Συρίας.

«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας εκτός του διεθνή αντι-Νταές συνασπισμού (το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά)» επιβεβαίωσε το Ελιζέ.

Η Γαλλία συμμετέχει σε αυτόν τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, στο πλάι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που αποτελούνται από άραβες και συροκούρδους μαχητές. Αυτοί οι τελευταίοι έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα μαχητικοί στην ανάκτηση περιοχών υπό τον έλεγχο του ΙΚ, ιδιαίτερα στη Ράκα και το Ντέιρ Εζόρ.

Στη διάρκεια την συνάντησης με οκτώ μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την ανησυχία της Γαλλίας για την κατάσταση στα βόρεια της χώρας, όπου οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την Αφρίν από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που είναι κομμάτι των ΣΔΔ.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο πρόεδρος επιθυμεί «να μπορέσει να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των ΣΔΔ και της Τουρκίας με την βοήθεια της Γαλλία και της διεθνούς κοινότητας».  Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, η αντίδραση της Τουρκίας είναι «λογική και κατανοητή».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top