ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν

oman-golf-tanker

Δύο δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από ύποπτες επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν, στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου κατά 4% πάνω.
Ένα από τα τάνκερ, το Front Altair που μετέφερε νάφθα φλεγόταν στην περιοχή του Κόλπου. Σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων βυθίστηκε, ωστόσο η νορβηγική πλοιοκτήτρια εταιρία ανακοίνωσε ότι το πλοίο επιπλέει και το πλήρωμα ασφαλές. Το άλλο τάνκερ είναι ακυβέρνητο.
Ο αμερικανός 5ος στόλος που εδρεύει στο Μπαχρέιν είπε ότι βοηθά τα τάνκερς αφού έλαβε σήματα κινδύνου. Η United Kingdom Maritime Trade Operations που είναι τμήμα του βρετανικού ναυτικού είπε ότι ερευνά με τους εταίρους της.
Οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν είναι καθαρές. Η εταιρία που έχει ναυλώσει ένα από τα πλοία είπε ότι τορπίλη χτύπησε το πλοίο, ενώ μια πηγή είπε ότι το άλλο χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν μέχρι και 4% μετά την είδηση. Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται στην είσοδο των στενών του Ορμούζ, που είναι στρατηγικός διάδρομος από όπου περνά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου της μεσανατολικής παραγωγής.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είπαν ότι οι επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα στον Κόλπο θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου και την περιφερειακή ασφάλεια.
Η Bernhard Schulte Shipmanagement ανακοίνωσε ότι το τάνκερ της Kokuka Courageous επλήγη από «ύποπτη επίθεση» που διέρρηξε το κήτος πάνω από την ίσαλο γραμμή με το πλοίο φορτωμένο μεθανόλη από την Σαουδική Αραβία και προορισμό την Σιγκαπούρη.
«Το πλοίο επιπλέει ασφαλώς» λέει σε ανακοίνωση προσθέτοντας ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές με μόνο ένα άτομο ελαφρά τραυματισμένο.
Σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα, υπήρξε έκρηξη «από εξωτερική επίθεση» που μπορεί να εμπλέκει μαγνητική νάρκη στο Kokuka Courageous. «Το πλοίο πλέει ακυβέρνητο χωρίς πλήρωμα» είπε στο Reuters.
H ιαπωνική ναυτιλιακή Kokuka Sangyo, ιδιοκτήτρια του πλοίου, ανακοίνωσε ότι το πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές μέσα σε τρεις ώρες.
Τα κρατικά διυλιστήρια της Ταϊβάν CPC λέει ότι υπάρχουν υποψίες ότι το τάνκερ Front Altair, ιδιοκτησία της νορβηγικής Frontline, «χτυπήθηκε από τορπίλη» περίπου στις 0400GMT, μεταφέροντας 75.000 τόνους νάφθας προς την Ταϊβάν. Το πλήρωμα είναι ασφαλές.
Η Frontline λέει ότι πλοίο καίγεται, αλλά εξακολουθεί να πλέει, αν και το ιρανικό πρακτορείο IRNA ανακοίνωσε αργότερα ότι το πλοίο έχει βυθιστεί. Ωστόσο δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση.
Συμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA, οι ιρανικές αρχές διάσωσης περισυνέλεξαν 44 ναυτικούς από τα δύο πληγέντα τάνκερς και τους μετέφερε στο ιρανικό λιμάνι Γιασκ.
Οι ύποπτες επιθέσεις έγιναν μία μέρα μετά το πλήγμα στο αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας από τους αντάρτες Χούτι που έχουν την στήριξη του Ιράν που είχε 26 τραυματίες. Οι Χούτι επίσης πήραν την ευθύνη για το πλήγμα με οπλισμένα drone εναντίον σαουδαραβικών αντλιών πετρελαίου τον περασμένο μήνα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, μιλώντας στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ιράν την Τετάρτη, κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων. Την Πέμπτη συναντήθηκε με τον ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμεϊνί.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top