ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσημη ανακοίνωση από τις ΗΠΑ για απόσυρση από την Συμφωνία του Παρισιού

greenhouse_gas_emissions

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε επίσημα την Παρασκευή τα Ενωμένα Έθνη για την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου συμμετοχής αν οι όροι βελτιωθούν για τις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παίρνουν μέρος στις συσκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης, που αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον τρία χρόνια.
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στην κλιματική πολιτική που μειώνει τις εκπομπές αερίων ενώ ταυτόχρονα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια» λέει η ανακοίνωση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την απόφασή του για την απόσυρση της χώρας από την Συμφωνία του Παρισιού τον Ιούνιο, λέγοντας ότι η συμφωνία θα στοίχιζε στην Αμερική τρισεκατομμύρια δολάρια, θα στερούσε θέσεις εργασίας και θα έβαζε εμπόδια στις βιομηχανίες πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και μεταποίησης.
Τότε είχε επίσης πει ότι θα ήταν ανοιχτός σε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, την οποία έχουν προσυπογράψει 200 χώρες στο Παρίσι, με τους ηγέτες χωρών και επιχειρήσεων παγκοσμίως να τον χλευάζουν λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Στην συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Τραμπ συζήτησε την Συμφωνία του Παρισιού και είχε δηλώσει: «Κάτι θα μπορούσε να γίνει σχετικά με τις συμφωνίες του Παρισιού, ας δούμε τι θα συμβεί».
«Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος στην ανακοίνωση της 1ης Ιουνίου και μετέπειτα, είναι ανοιχτός για μια εκ νέου συμμετοχή στην Συμφωνία του Παρισιού, αν οι ΗΠΑ μπορέσουν να εντοπίσουν όρους πιο ευνοϊκούς για την χώρα, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους φορολογούμενους της χώρας», λέει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έχουν υποστηρίξει την κίνηση του Τραμπ για απόσυρση από την συμφωνία με τον επικεφαλής της Γερουσίας Μίτσελ ΜακΚόνελ να λέει ότι είναι «άλλο ένα σημαντικό πλήγμα κατά της επίθεσης της κυβέρνησης Ομπάμα εναντίον της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής και απασχόλησης».
Από την άλλη πολλές προσωπικότητες έχουν αποκαλέσει την απόσυρση πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και χαμένη ευκαιρία για την αναδυόμενη βιομηχανία καθαρής ενέργειας.
Οι ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2025 κατά 25% από τα επίπεδα του 2005 για να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η νωρίτερη ημερομηνία για την πλήρη απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία είναι η 4 Νοεμβρίου 2020, πολύ κοντά στην ημερομηνία των επόμενων προεδρικών εκλογών.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top