ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικεφαλής ΤΑΙΠΕΔ σε Reuters: Η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων έως τον Ιούνιο θα είναι καθοριστική

elliniko-7

Η πρόοδος που θα σημειωθεί σε βασικές αποκρατικοποιήσεις έως τον Ιούνιο θα καθορίσει κατά πόσον η Ελλάδα θα επιτύχει τον μνημονιακό στόχο για άντληση δύο δισεκατομμυρίων από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, δηλώνει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος στο Reuters.
Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν βασικός πυλώνας των τριών προγραμμάτων διάσωσης της χώρας από το 2010 και μετά, όμως επειδή οι πωλήσεις ήταν αργές, τα έσοδα των περίπου 5 δισ. ευρώ από το 2011 είναι πολύ μικρά σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ.
Τα βασικά εμπόδια ήταν η κρίση χρέους της Ελλάδας, η έντονη παρουσία των συνδικάτων στον δημόσιο τομέα και η τεράστια γραφειοκρατία, σημειώνει το Reuters.
«Η περίοδος έως τον Ιούνιο είναι πολύ σημαντική, καθώς βασικά θα δείξει κατά πόσον ο στόχος των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ είναι εφικτός», δηλώνει στο διεθνές πρακτορείο ο κ. Ξενόφος.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο τελευταίο μνημόνιο, το ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και να παραχωρήσει το μερίδιό της από τη συμμετοχή της στα Ελληνικά Πετρέλαια.
O ίδιος τόνισε ότι η μακρά διαδικασία αδειοδότησης από αρμόδια όργανα ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει προκαλέσει καθυστέρηση στη συμφωνία 480 εκατ. ευρώ για επέκταση της παραχώρησης των αεροδρομίων για 20 χρόνια, μέχρι το 2046, που αποτελεί προϋπόθεση για την πώληση του ποσοστού στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.
Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει ολοκληρωθούν αυτό τον μήνα, ανέφερε.
Την ίδια ώρα, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια», η PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A (POIH) του ομίλου Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσαν την εταιρεία ότι υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.
Το τηλεγράφημα του Reuters σημειώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη το 2015 με την προεκλογική δέσμευση ότι θα αντισταθεί στις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο, αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων για να πάρει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Ένα ακόμα μεγάλο «εισιτήριο» αποτελεί και η μίσθωση επί 99 χρόνια της παραθαλάσσιας τοποθεσίας στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού σε Άραβες και Κινέζους επενδυτές υπό την Lamda Development.
Όπως σημειώνει ο κ. Ξενόφος απαιτούνταν για αυτό οι κινήσεις πολλών παικτών. «Η Ελλάδα συμφώνησε να ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τον Ιούνιο αλλά όπως δήλωσε ο κ. Ξενόφος «το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι αυτό να γίνει στο τέλος του έτους»», αναφέρει το Reuters.
«Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες τόσο από την πλευρά των επενδυτών, των εμπλεκόμενων μερών, των υπουργείων αλλά και τη δική μας ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και να ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα θέματα που αποτελούν έναν επιχειρησιακό εφιάλτη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top