ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιμένει ο Τραμπ στους εισαγωγικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

trump-steel-tariffs

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από πολιτικούς και διπλωματικούς συμμάχους και αμερικανικές εταιρίες να μην προχωρήσει στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει.
Στο Λευκό Οίκο φαίνεται να επικρατεί σύγχιση για το χρόνο και το εύρος των σχεδιαζόμενων δασμών, που θα πλήξουν άμεσα και τον Καναδά και το Μεξικό.
Στελέχη των Ρεπουμπλικανών αύξησαν την πίεση τον Τραμπ, με πρώτο τον επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. Η έδρα του Ράιαν το Ουινσκόνσιν θα πληγεί από πιθανά ευρωπαϊκά αντίμετρα για δασμούς στις Harley-Davidson.
Ο Κέβιν Μπρέιντι, άλλο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, κάλεσε τον Τραμπ να μην χτυπήσει τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ.
Στελέχη επιχειρήσεων πιέζουν για συνάντηση με τον Τραμπ για να τον ενημερώσουν για τις αρνητικές επιπτώσεις των δασμών σε εταιρίες που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο, σύμφωνα με πηγή του Reuters. Σύμφωνα με αυτή δεν έχει καθοριστεί συνάντηση, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έκανε σχόλιο.
Οι σχεδιαζόμενοι δασμοί προκάλεσαν αναταραχή στις διεθνείς αγορές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές ανέβηκαν ωστόσο την Δευτέρα μετά από τετραήμερη πτώση, καθώς η πίεση στον Τραμπ ενισχυόταν και οι επενδυτές εξέλαβαν τις απειλές για δασμούς σαν διαπραγματευτική τακτική των ΗΠΑ και όχι σαν τελειωμένη υπόθεση.
«Δεν υποχωρούμε» είπε ο Τραμπ στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «δεν πιστεύω ότι θα έχετε εμπορικό πόλεμο» είπε χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό τηλεφώνησε στον Τραμπ την Δευτέρα για να του πει ότι οι δασμοί θα είναι κώλυμα στις συνομιλίες για την επικαιροποίηση της NAFTA, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καναδικής κυβέρνησης.
Ο Καναδάς είναι ο πρώτος προμηθευτής σε χάλυβα και αλουμίνιο προς τις ΗΠΑ. Στο τηλεφώνημα ο Τριντό «υπερασπίστηκε σθεναρά» τους Καναδούς εργάτες και βιομηχανίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο που περιέγραψε την συζήτηση ως εποικοδομητική.
Νωρίτερα σχόλια από τον Τραμπ είχαν ενισχύσει τις συζητήσεις για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο καθώς δήλωσε ότι είναι καλοί και «εύκολο να κερδηθούν» συνοδεύοντας τα σχόλια με απειλές στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Μία από αυτές, η BMW, έχει εργοστάσιο στις ΗΠΑ που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στη χώρα και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ο Τραμπ έχει πει ότι θα οριστικοποιηθεί το θέμα των δασμών αργότερα αυτή την εβδομάδα, αν και κάποιοι γνώστες της διαδικασίας λένε ότι αυτό μάλλον θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Η αρχική ανακοίνωση ήταν αιφνιδιαστική.
Οι ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς βρίσκονται σε συζητήσεις για αλλαγές στην NAFTA εμπορική συμφωνία που ο Τραμπ έχει απειλήσει να εγκαταλείψει.
Έξι μήνες τεταμένων συζητήσεων δεν έχουν αποδώσει μεγάλη πρόοδο και μία κίνηση των διαπραγματευτών της Ουάσιγκτον να συνδέσει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνο με την πρόοδο των συζητήσεων αποκρούστηκε και από τις δύο χώρες.
Ο εκπρόσωπος εμπορίου Robert Lighthizer προσπάθησε επίσης να διαχωρίσει Καναδά και Μεξικό όταν είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν διαθέσιμες να κάνουν διμερείς και όχι τριμερείς συζητήσεις. Και ο Καναδάς και το Μεξικό έμειναν σταθεροί στη θέση τους.
Ο Τραμπ συχνά αναφέρεται με σκληρούς όρους για το εμπόριο. Την πρώτη μέρα της ανάληψης της προεδρίας τον Ιανουάριο του 2017 απέσυρε τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού, όπου συμμετείχαν 14 χώρες. Ωστόσο αυτή η συμφωνία ήταν ήδη «νεκρή» στο Κογκρέσο.
Έχει συχνά κάνει αναρτήσεις στο Twitter για απόσυρση από την NAFTA, την οποία έχει αποκαλέσει δολοφόνο θέσεων εργασίας, αλλά η συμφωνία του 1994 εξακολουθεί προς το παρόν να ισχύει.
Έχει εγκρίνει μια σειρά μικρής κλίμακας μέτρων εμπορίου. Οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο, μαζί με τα μέτρα για τα πλυντήρια και τα ηλιακά πάνελς, αφορούν μόνο το 4.1 τα εκατό των εισαγωγών. Σε όρους παγκοσμίου εμπορίου είναι μόνο το 0.6 τα εκατό, λέει σε έκθεσή της η Morgan Stanley.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προειδοποίησε για τον υπαρκτό κίνδυνο να υψωθούν παγκοσμίως εμπόδια στο εμπόριο και να πυροδοτηθεί βαθειά ύφεση, έστω και αν οι αγορές και πολλοί οικονομολόγοι άρχισαν να μειώνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας κρίσης.
«Πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε να πέσουν τα πρώτα ντόμινο. Υπάρχει ακόμα περιθώριο» είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ Roberto Azevedo στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη στη Γενεύη.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top