ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολές Γεννηματά σε πολιτικούς αρχηγούς για την συνταγματική αναθεώρηση

Fofi Gennimata

Επιστολή στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, τους πολιτικούς αρχηγούς –πλην Χρυσής Αυγής- και τον πρόεδρο της Βουλής απέστειλε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά «σχετικά με την αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει προς τον κ. Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς πως δεν πρέπει να χαθεί «η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή» και στο πλαίσιο αυτό αποστέλλει τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το κόμμα της «για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και του κράτους δικαίου». Τονίζει πως στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος «έχουν αναφερθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου» και ως εκ τούτου «επιβάλλεται να κινηθεί επιτέλους η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς».

Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη «λελογισμένη ενίσχυση» των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας «ώστε να εξισορροπηθεί ο υπερενισχυμένος ρόλος του πρωθυπουργού», με παράλληλη αλλαγή του τρόπου εκλογής του, όπου θα απαιτούνται 160 βουλευτές και όχι 180. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, μεταξύ άλλων θα δυσχεραίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μειώνοντας την «πολιτική αστάθεια» και τα «κομματικά παίγνια».

Παράλληλα, μέσα στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αναθεώρηση του άρθρου περί ασυλίας των βουλευτών, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.

Η πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά ήρθε ένα μόλις 24ωρο μετά το άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου στα Νέα, όπου ευθέως εξέφρασε την άποψη, βάλλοντας κατά της κυβέρνησης, πως  δεν είναι αυτή η κατάλληλη περίοδος για συνταγματική αναθεώρηση, που είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί «γενναιόδωρη και διορατική προσέγγιση των συγκυριακών σκοπιμοτήτων, προκειμένου να επιτευχθούν μακροπρόθεσμες συναινέσεις». Ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε δε –στο επιχείρημα πως πρόκειται για μια «μίνι» αναθεώρηση– πως «αφορά maxi θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος».

Από συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. έγινε το ακόλουθο σχόλιο σε σχέση με την επιστολή της κ. Γεννηματά. «Η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται ευρύτατη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Καταθέσαμε σε ανύποπτο χρόνο την πρόταση μας, η οποία περιλαμβάνει ευρύτερες αλλαγές από τις κατ’ ελάχιστον αναγκαίες που περιλαμβάνει η επιστολή της κυρίας Γεννηματά. Το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι να αποκτήσει η χώρα έναν νέο καταστατικό χάρτη, συγχρονισμένο με τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής». Ο κ. Μητσοτάξης στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας ότι το νέο Σύνταγμα θα είναι «ο θεσμικός θεματοφύλακας της Ελλάδας που μας αξίζει», χωρίς να προσδιορίζει πότε θα ξεκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία καθώς η ΝΔ δεν θέλει να προσδιορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προς αναθεώρηση άρθρα ούτε να αποφασίσει αυτή η Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία και η επόμενη, η οποία θα διαχειριστεί και το πιο ουσιαστικό κομμάτι της αναθεώρησης, με μειωμένη.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top