ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή- κάλεσμα της πρωτοβουλίας πολιτών για τη συγκρότηση και ενοποίηση του Δημοκρατικού χώρου

people1

Με επιστολή της η πρωτοβουλία πολιτών για τη συγκρότηση και ενοποίηση του Δημοκρατικού χώρου καλεί  σε συστράτευση όλους όσοι ενστερνίζονται «τους προβληματισμούς, αγωνίες,  σε ενιαία έκφραση του δημοκρατικού κεντρώου χώρου στην Ελλάδα». Στην επιστολή τους τονίζουν ότι « Για την επικράτηση του ορθολογισμού και της ανοιχτής κοινωνίας, των φιλελεύθερων δημοκρατικών πολιτικών αξιών και των αξιών της κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής, ισότητας και αλληλεγγύης. Για τη δυνατότητα διαμόρφωσης του συνολικού σχεδίου, οράματος και αφηγήματος  Ελληνικής κυριότητας για το μέλλον της χώρας. Η διαδικασία ανασυγκρότησης εγγράφεται επίσης στο ευρύτερο ρεύμα ανανέωσης της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

Καλούν τους πολίτες  να «προχωρήσουν σε άμεσο συντονισμό για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής  παράταξης μάχης. Τα πάντα  έχουν να κάνουν με τις πολιτικές αποφάσεις του σήμερα  και του αύριο και όχι με το τι έκανε ο καθένας μας  χθες»

Σημειώνουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο εκδηλώσεις:

Την Τετάρτη (14-12-16), υπήρξε συνάντηση των μελών της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την ανασυγκρότηση και ενοποίηση του Δημοκρατικού χώρου. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η ζοφερή κατάσταση που κυριαρχεί στη χώρα από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η αγωνία και οι συνθήκες για την επίτευξη της ενοποίησης του κατακερματισμένου χώρου, καθώς και η προετοιμασία, οργάνωση του όλου εγχειρήματος.

Η  εκδήλωση ( 6-11-16) στο Αίγιο, με ομιλητές το Γιώργο Φλωρίδη και Γιάννη Μεϊ μάρογλου, αποτιμήθηκε θετικά και ελπιδοφόρα κοινωνικοπολιτικά και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων αλλά και στην ποιότητα αυτών. Η διαστρωμάτωση και παρουσία παραγωγικών, κοινωνικών, πνευματικών, αυτοδιοικητικών, πολιτικών δυνάμεων της περιοχής μας ήταν το έναυσμα για την παραπέρα πορεία και εξέλιξη του όλου εγχειρήματος. Στα πλαίσια της υλοποίηση της ανασυγκρότησης και ενοποίησης του Δημοκρατικού χώρου σας αποστέλλουμε επιστολή – κάλεσμα για ανάληψη πρωτοβουλιών, διαδικασιών, ενεργειών για τη δημιουργία των συνθηκών επιτυχούς έκβασης του νέου και ελπιδοφόρου ξεκινήματος για τη δημιουργία ισχυρού πόλου μεταρρύθμισης και διακυβέρνησης της χώρας.

Ολόκληρη η επιστολή

Η χώρα μας εισήλθε στο νέο χρόνο με μια αίσθηση γενικευμένης παραλυσίας.  Η Ελλάδα προσομοιάζει με χώρα  «ζόμπι». Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που του αντιστοιχεί, και πρώτα απ’ όλους η  Κυβέρνηση. Ρίχνει την ευθύνη σε εξωγενείς παράγοντες  και όχι στις βαθιά ριζωμένες ασθένειες, που επωάζονται  δεκαετίες τώρα και που η ίδια υπηρετεί με αφοσίωση. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να φτάσουμε με αυτό τον τρόπο, στο τέλος της κρίσης!

Οι κίνδυνοι που συσσωρεύονται σε εθνικό, οικονομικό, πολιτικό επίπεδο είναι τεράστιοι :

Στο  εθνικό επίπεδο οι έμμεσες συμμαχίες που οικοδομεί η κυβέρνηση με εθνικολαϊκιστές   άλλων χωρών , ενώ  υποδαυλίζει με παιδαριώδη τρόπο συγκρούσεις μέσα στο κοινό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη και  μας  οδηγούν  σε εθνική καταστροφή.

Στο οικονομικό επίπεδο το ελληνικό κράτος με τα τεράστια ρυθμιστικά και φορολογικά βάρη που επιβάλλει επιδοτεί την παραοικονομία, καταδικάζοντας την Ελλάδα σε μονίμως χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Οι δομές δημόσιας διοίκησης ευνοούν τους μυημένους και τους κοντινούς ‘φίλους’, αλλά καταδυναστεύουν όλους τους υπόλοιπους, ιδιαίτερα τους νέους, τους άνεργους και τους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν  δημιουργικά,  με όραμα. Η κοινωνική δικαιοσύνη υπάρχει μόνο στα λόγια.  Κοινωνική δικαιοσύνη είναι αδύνατον να υπάρξει , χωρίς τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου & των υπηρεσιών που αυτό προσφέρει.

Στο πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο των θεσμών, βιώνουμε την επίθεση στην Δημοκρατία που ξετυλίγεται από τις πιο ξενοφοβικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο με λάβαρο τον λαϊκισμό και την δημαγωγία. Στη νέα  μιντιακή πραγματικότητα οι ψεύτικες ειδήσεις διαδίδονται ισότιμα με τις πραγματικές, διαβρώνοντας τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Επαφίεται στην θέληση  των πολιτών να υπερασπίσουν την ουσία της Δημοκρατίας, «να πάρουν τη Δημοκρατία στα σοβαρά». Το ίδιο βέβαια ισχύει και στη χώρα μας ,όπου η κυβέρνηση πολεμάει ανηλεώς τις ανεξάρτητες αρχές και τα ΜΜΕ που δεν καταφέρνει να ελέγχει.

Ο λαός μας δεν ζητάει  ένα οικονομικό αίτημα μονόπλευρα –παρ όλη την κρίση-, αλλά θέλει μια εικόνα για το αύριο που θα δίνει  υπαρξιακή  ασφάλεια  μπροστά στους μεγάλους ανασχηματισμούς που έρχονται. Η  τρισδιάστατη αυτή εικόνα έχει ως τρεις διαστάσεις τις κατωτέρω:

  • Δημοκρατία . Ολόκληρος ο πολιτικός πολιτισμός της χώρας μας και της Ευρώπης έχει ως κεντρικό πρόταγμα την ελευθερία, την ισότητα,την δικαιοσύνη και την ανεκτικότητα. Δημοκρατία και ανοιχτή οικονομία πάνε μαζί,  με τον όρο της λειτουργίας θεσμών, υπαρχόντων και νέων, που βάζουν κανόνες στην καπιταλιστική ανάπτυξη, άναρχη εν πολλοίς. Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, εφάπαξ. Χρειάζεται τους πολίτες να την υπερασπίζονται συνεχώς σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και να ισχυροποιούν το δημοκρατικό ήθος μέσα στην κοινωνία.
  • Ευρώπη . Η Ευρώπη είναι η πιο προωθημένη δύναμη που έχουμε σήμερα και το κυριότερο όπλο μας απέναντι σε πολυσχιδείς οικονομικούς και εθνικούς κινδύνους. Όλα τα κράτη μέλη καλούνται να πάρουν δραματικές αποφάσεις και να εκχωρήσουν εξουσίες για να δημιουργήσουμε πληρέστερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση, αλληλεγγύη και κοινή εξωτερική και αμυντική .πολιτική. Η χώρα μας πρέπει να συμβάλει συνεχώς στην εμβάθυνση της συνεργασίας και να ρίχνει το βάρος της υπέρ των πολιτικών υπέρβασης της κρίσης και θετικής έκβασης της παγκοσμιοποίησης. Όποια χώρα  δεν ενώσει τις δυνάμεις της με τις άλλες θα βρεθεί ίσως  στο κενό.
  • Κοινωνική δικαιοσύνη- ανοιχτή οικονομία- εκσυγχρονισμός. Κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει πρώτα απ όλα τέρμα στους αποκλεισμούς που υψώνουν τα λίγα μεγάλα και τα πολλά μικρά συμφέροντα  που  αντιτίθενται σε κάθε ορθολογική ρύθμιση στο χώρο τους, κυρίως στην  παιδεία ,την υγεία και την κοινωνική ασφάλεια. Σημαίνει δημόσια διοίκηση με αξιολόγηση και αξιοκρατία.

Επίσης να αντιπροσωπεύονται αυτοί που σήμερα βρίσκονται εκτός παραγωγής, οι άνεργοι και οι εν δυνάμει νέοι επιχειρηματίες  μέσα από   ένα ανοιχτό σύστημα οικονομίας που θα επιβραβεύει τους πλέον δημιουργικούς και παραγωγικούς , ενώ  θα στήνει πλέγματα προστασίας για τους πραγματικά αδυνάτους.

Αυτά είναι τα βασικά και αυτά είναι που ενώνουν σήμερα  τόσο τους λογικούς  σε αυτή τη χώρα ,όσο και εκείνους που καταλαμβάνονται από την δημιουργική τρέλα της προόδου και όχι την τρέλα της καταστροφής.

Καλούμε σε συστράτευση όλους εσάς που ενστερνίζεστε τους προβληματισμούς, αγωνίες,  σε ενιαία έκφραση του δημοκρατικού κεντρώου χώρου στην Ελλάδα. Για την επικράτηση του ορθολογισμού και της ανοιχτής κοινωνίας, των φιλελεύθερων δημοκρατικών πολιτικών αξιών και των αξιών της κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής, ισότητας και αλληλεγγύης. Για τη δυνατότητα διαμόρφωσης του συνολικού σχεδίου, οράματος και αφηγήματος  Ελληνικής κυριότητας για το μέλλον της χώρας. Η διαδικασία ανασυγκρότησης εγγράφεται επίσης στο ευρύτερο ρεύμα ανανέωσης της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

  Συμφωνώντας σε αυτά τα βασικά και  αυτονόητα, ο δρόμος ανοίγει και οργανωτικά. Οργάνωση και πραγματοποίηση σε μεγάλα αστικά κέντρα εκδηλώσεων – καλεσμάτων συμμετοχής στο εγχείρημα και ανοιχτό Ιδρυτικό Συνέδριο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτικού οργανισμού , ενός Συνεδρίου ανοιχτό σε όλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην  πολιτική και ιδεολογική συγκρότησή του. Είναι προφανές ότι τελικά η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ελπιδοφόρας νέας ενιαίας κομματικής έκφρασης  με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και πολιτική κατεύθυνση και όχι στη δημιουργία ενός ακόμα άλλου μικρού κομματικού σχηματισμού.

Σε αυτές τις συνθήκες απευθυνόμαστε σε εσάς, στον καθένα χωριστά και σε όλους μαζί και απαιτούμε να προχωρήσετε σε άμεσο συντονισμό για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής  παράταξης μάχης. Τα πάντα  έχουν να κάνουν με τις πολιτικές αποφάσεις του σήμερα  και του αύριο και όχι με το τι έκανε ο καθένας μας  χθες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ:

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ 6944865353, ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6977268643,  ΡΟΥΒΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 6977011252.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top