ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν για την Πορεία Δικαιοσύνης: Παίρνετε τον δρόμο των τρομοκρατών

justice march

Ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ότι τάσσεται με το μέρος των «τρομοκρατών», με αφορμή την «πορεία δικαιοσύνης» που ξεκίνησε από την Άγκυρα και πλησιάζει την Κωνσταντινούπολη στην 17η ημέρα της.

H πορεία διάρκειας τριών εβδομάδων πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε διαμαρτυρία για τη φυλάκιση του Ενίς Μπερμπέρογλου, ενός βουλευτή του κόμματός του που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών επειδή αποκάλυψε κρατικά απόρρητα.

Η πορεία γίνεται χωρίς κομματικά εμβλήματα και με μοναδικό σύνθημα τη λέξη «Δικαιοσύνη». Ο Κιλιτσντάρογλου έχει συγκεντρώσει ένα πλήθος που αυξάνεται σε κάθε σταθμό της πορείας του, την οποία σχεδιάζει να τελειώσει στις 9 Ιουλίου με μια γιγάντια συγκέντρωση μπροστά από τη φυλακή στην οποία είναι φυλακισμένος ο Μπερμπέρογλου, στο Μάλτεπε κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν αρχίζετε διαδηλώσεις για να προστατεύσετε τους τρομοκράτες και αυτούς που τους υποστηρίζουν, ενώ δεν σας περνάει από το μυαλό να κάνετε διαδηλώσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν θα μπορέσετε να πείσετε κανέναν ότι ο στόχος σας είναι η δικαιοσύνη», είπε σήμερα ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο είχε ήδη προειδοποιήσει στα μέσα Ιουνίου ότι μπορεί να κλητευθεί από τις δικαστικές αρχές.

«Ο δρόμος που πήρατε είναι αυτός του Καντίλ και της Πενσιλβάνια», κατηγόρησε ο Ερντογάν. Το Καντίλ είναι μια ορεινή περιοχή στο βόρειο Ιράκ που χρησιμεύει ως βάση στα μετόπισθεν για τους κούρδους αυτονομιστές του PKK, που θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της. Στην Πενσιλβάνια είναι εγκατεστημένος ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας στον οποίο η Άγκυρα αποδίδει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2015. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Πέρα απ’ αυτούς που συμπαθούν το CHP, η πορεία που ξεκίνησε ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ανησυχούν για τις διώξεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στο πλαίσιο των οποίων περίπου 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 100.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Η πορεία, στην οποία συμμετέχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι, έφθασε σήμερα στην επαρχία του Σαγγάριου, σε απόσταση μικρότερη των 150 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top