ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν: Η ΕΕ σπαταλά τον χρόνο της Τουρκίας – Δεν μας είναι απαραίτητη

erdogan-bbc

Θα ήταν παρήγορο αν η ΕΕ έλεγε επισήμως στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να μας εντάξει στους κόλπους της δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα το αποδεχόμασταν και θα προχωρούσαμε στο plan b», είπε σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο BBC World News.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία «είναι ικανή να σταθεί μόνη της στα πόδια της». Αρνήθηκε ότι η χώρα του έχει φυλακίσει 150 δημοσιογράφους λέγοντας ότι μόνο δύο άτομα με δημοσιογραφικές ταυτότητες βρίσκονται στη φυλακή. Ο ισχυρισμός αυτός ήρθε την στιγμή που η Τουρκία επεκτείνει την κράτηση του τοπικού διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας και 9 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης η διευθύντρια του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιντίλ Εζέρ και άλλοι 7 ακτιβιστές και 2 ξένοι εκπαιδευτές συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου στη διάρκεια διεθνούς συνάντησης για την ψηφιακή ασφάλεια και διαχείριση πληροφορίας. Οι 10 αυτοί κατηγορούνται ως μέλη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» με την Διεθνή Αμνηστία να λέει ότι δεν έχει ονομαστεί ποια είναι η οργάνωση αυτή.

Η κράτησή τους έχει ξεσηκώσει διεθνείς συναγερμό αυξάνοντας το φόβο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης.

Αυτή η ανησυχία είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, την στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας κατηγορεί την Ένωση ότι σπαταλά τον χρόνο της Τουρκίας.

«Τηρούμε το λόγο μας» είπε στο BBC. «Αν η ΕΕ έλεγε ωμά ‘δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε την Τουρκία στην ΕΕ’ θα μας ήταν παρήγορο. Τότε θα ενεργοποιήσουμε το plan Β και C».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας είναι απαραίτητη… είμαστε χαλαροί. Κάποτε, όταν ήμουν στην πρώτη μου θητεία ως πρωθυπουργός, η Τουρκία περιγραφόταν ως χώρα που είχε επιτύχει μια σιωπηλή επανάσταση στη διάρκεια των συνόδων κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Αλλά τώρα η ίδια ΕΕ δεν μας καλεί πια στις συνόδους κορυφής – σπαταλούν επίσης το χρόνο μας. Αυτή είναι η κατάσταση τώρα».

Ο κ.Ερντογάν είπε ότι η πλειοψηφία των Τούρκων «δεν επιθυμούν την ΕΕ πλέον» και πιστεύουν ότι η προσέγγιση της Ένωσης προς την Τουρκία είναι «ανειλικρινής».

«Παρ’όλα αυτά θα συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με την ΕΕ για λίγο καιρό ακόμα» είπε. «Θα δούμε τι θα μας φέρει αυτή η στάση».

Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε την συνέντευξη καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Τουλάχιστον 250 έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια της απόπειρας.

Στους 12 μήνες που ακολούθησαν, με την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Περίπου 160 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και 2500 δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι σε μμε έχουν απολυθεί. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί το νούμερο λέγοντας στο BBC «Βλέπετε, τώρα μιλάτε περισσότερο από εμένα – έχετε μεγαλύτερη ελευθερία από εμένα. Δεν μου δίνετε το δικαίωμα στην ελευθερία αυτή την στιγμή. Μου παίρνετε συνέντευξη , αλλά δεν μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω. Κανείς δεν είναι στη φυλακή εξαιτίας της δημοσιογραφίας εδώ, πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Οι αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι γράφουν πολλά προσβλητικά άρθρα για μένα. Ακόμα και πρόσφατα το έκαναν στη διάρκεια της πορείας (η πορεία για την δικαιοσύνη που κατέληξε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη). Αυτά τα προσβλητικά άρθρα εξακολουθούν να είναι δημοσιευμένα.

«Οι άνθρωποι που είναι στη φυλακή δεν έχουν τον τίτλο δημοσιογράφου, κάποιοι από αυτούς συνεργάστηκαν με τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάποιοι φυλακίστηκαν για την κατοχή όπλου. Κάποιοι φυλακίστηκαν για βανδαλισμούς ΑΤΜ και ληστείες».

«Έχουν δημοσιογραφική ταυτότητα, αλλά δεν είναι η επίσημη κάρτα του τύπου, και έτσι διατείνονται ότι είναι δημοσιογράφοι. Ο αριθμός δεν είναι 170 όπως είπατε μόλις… αυτά είναι ψέματα. Το έχουμε πει επανειλημμένα. Μόνο δύο είναι οι πραγματικοί δημοσιογράφοι που είναι στη φυλακή. Όλα τα άλλα που λέγονται για το θέμα είναι ψέματα… Σας παρακαλώ μην παραπλανάτε τον κόσμο με αυτά τα ψέματα»

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι οι αντίπαλοί του «είχαν διεισδύσει στο δικαστικό σώμα, στο στρατό, την αστυνομία και τα μμε. Έτσι είχαν οργανώσει και αποπειραθεί το πραξικόπημα ως όχλος. Θα συνεργαστούν για να ανατρέψουν το κράτος και μετά θα αναζητήσουν άσυλο ως δημοσιογράφοι για να σώσουν τον εαυτό τους. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Δεν φοβόμαστε ούτε δηλώσεις ούτε γραπτά για το θέμα.»

Στο θέμα του ρόλου της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο, το BBC ρώτησε τον κ. Ερντογάν για την σθεναρή υποστήριξη της χώρας προς το Κατάρ που βρίσκεται σε απομόνωση από τις γειτονικές του ισχυρές αραβικές χώρες εξαιτίας των υποτιθέμενων δεσμών του με την τρομοκρατία.

Ένας από τους όρους που τέθηκε στη χώρα από την ομάδα υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για να αρθούν οι κυρώσεις ήταν να κλείσει η τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Ο κ. Ερντογάν απάντησε ενισχύοντας τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού.

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται ότι οι εντάσεις μπορεί να κλιμακωθούν σε σύγκρουση, ο κ. Ερντογάν επέμενε ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι μέρος της αντιπαράθεσης. «Κοιτάξτε, τώρα μου κάνετε αυτή την ερώτηση –αλλά γιατί δεν ρωτάτε γι’αυτό τις ΗΠΑ; Γιατί δεν ρωτάτε τη Γαλλία και γιατί δεν ρωτάτε την Αγγλία;» είπε.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της κρίσης. Αντίθετα στην περιοχή του Κόλπου θέλουμε να προάγουμε τον διάλογο και την ειρήνη. Βιαζόμαστε να βρεθεί λύση. Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν υπέρ της άποψης Μουσουλμάνος κατά Μουσουλμάνου στην περιοχή αυτή. Δεν θέλουμε να δούμε μουσουλμάνο να μάχεται μουσουλμάνο. Το έχουμε βαρεθεί.

«Δεν θέλουμε να δούμε αυτό που συμβαίνει στην Υεμένη…Δεν θέλουμε να δούμε τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη και την Λιβύη. Είναι καθαρό τι γίνεται στη Συρία. Είναι καθαρό τι γίνεται στο Ιράκ. Η Τουρκία πληρώνει το τίμημα εξαιτίας αυτών. Δεν τα θέλουμε… Και γι’αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε και για το Κατάρ».

πηγή: bbc.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top