ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν: Η Μέρκελ δεν διαφέρει από την Ολλανδία

erdogan-atv

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον κυρώσεων στην Ολλανδία άφησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ολλανδία, απαγορεύοντας την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο διπλωματικός καυγάς με την Ολλανδία δεν μπορεί να ξεχαστεί απλά με μια “συγνώμη» και πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες, μία ημέρα μετά την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με την Ολλανδία.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκυλιά και νερό για να διαλύσει το πλήθος των Τούρκων διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Μέρκελ «δεν διαφέρει από την Ολλανδία» και κάλεσε τους Τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «υπέρ της κυβέρνησης και των ρατσιστών» στις επερχόμενες εκλογές.
Τέλος, ο Ερντογάν είπε ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται υπό την ομηρία ρατσιστικών και φασιστικών κομμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ανέστειλε τις διπλωματικές σχέσεις υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία μετά την απαγόρευση των ολλανδικών αρχών σε 2 Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτών στην Ολλανδία. Οι συγκεντρώσεις είχαν οργανωθεί με σκοπό την συγκέντρωση στήριξης υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι τουρκικές κυρώσεις εναντίον της ολλανδικής κυβέρνησης στον απόηχο της διπλωματικής σύγκρουσης δεν ήταν «τόσο άσχημες» αλλά ήταν ακατάλληλες καθώς οι Ολλανδοί έχουν περισσότερους λόγους να είναι θυμωμένοι.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα όλης της διπλωματικής επικοινωνίας αλλά χωρίς οικονομικά μέτρα.
«Από την άλλη πλευρά, εξακολουθώ και το βλέπω περίεργο ότι στην Τουρκία μιλάνε για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι έχουμε λόγους να είμαστε πολύ θυμωμένοι για το τι συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο», πρόσθεσε ο Μαρκ Ρούτε.
Την Δευτέρα σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στα δίκτυα A Haber και ATV, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ δυστυχώς δεν μπορούν να ανεχθούν την άνοδο της Τουρκίας και η Γερμανία είναι στη κορυφή αυτής της λίστας. «Η Γερμανία αδιάκοπα στηρίζει την τρομοκρατία» είπε.
Ο Ερντογάν έκανε επίθεση στην Γερμανίδα καγκελλάριο Άνγκελα Μέρκελ που είχε δηλώσει νωρίτερα την Δευτέρα ότι η Ολλανδία έχει την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της στην κόντρα με την Τουρκία.
«Μέρκελ! Ντροπή σου! Στήριξε όσο θέλεις την Ολλανδία. Υποστηρίζεις τρομοκράτες,» είπε προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει στην Γερμανία 4500 φακέλλους για τρομοκράτες, αλλά η Γερμανία δεν έχει κάνει τίποτε γι’ αυτό.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top