ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν: Κανένας Ευρωπαίος πουθενά στον κόσμο δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στον κόσμο

Turkish President Tayyip Erdogan makes a speech during a meeting in Istanbul, Turkey, March 19, 2017. REUTERS/Murad Sezer

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε την Τετάρτη ότι οι Ευρωπαίοι σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούν να περπατούν με ασφάλεια στο δρόμο αν κρατήσουν την σημερινή τους στάση.
Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε διαμάχη με την Γερμανία και την Ολλανδία για την απαγόρευση της παρουσίας Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.
«Αν η Ευρώπη συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στο δρόμο. Εμείς σαν Τουρκία καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία» είπε σε εκδήλωση με τον τοπικό τύπο στην Αγκυρα.
Η Τουρκία κατηγορεί του Ευρωπαίους συμμάχους της ότι χρησιμοποιούν «ναζιστικές μεθόδους» απαγορεύοντας σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις Τούρκων στην Ευρώπη. Τα σχόλια έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων.
«Οι συνάδελφοί μας συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και συζητήσεις στην Ευρώπη, αλλά δεν κάνουμε προεκλογική εκστρατεία» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Ν. Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους.
Η Ένωση των Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που οργανώνει τις εκδηλώσεις στην Ευρώπη, είπε την Τρίτη ότι οι Τούρκοι ηγέτες δεν θα οργανώνουν πια προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Γερμανία, μετά την δήλωση συμμάχου της καγκελαρίου Μέρκελ ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.
Η Γερμανία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις για λόγους ασφαλείας και έχει έντονα διαμαρτυρηθεί με τους ναζιστικούς παραλληλισμούς, με την Μέρκελ να ζητά από την Άγκυρα να σταματήσει αυτήν την ρητορική. Ωστόσο ο Ερντογάν επαναλαμβάνει αυτές τις εκφράσεις σε κάθε του ομιλία.
Ο Κουρτουλμούς επανέλαβε τα σχόλια λέγοντας ότι «τα βήματα του νεοναζισμού και του ακραίου ρατσισμού» μπορούν να ακουστούν στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η διένεξη με τις ευρωπαϊκές χώρες βοήθησαν τους Τούρκους στην Ευρώπη να κατανοήσουν πιο καλά τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται με το δημοψήφισμα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top