ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν: Κανένας προδότης δεν θα μείνει ατιμώρητος

istanbul-coup-demo2

«Όποιος προδίδει αυτό το έθνος δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε χιλιάδες οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη που είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο του ενός χρόνου από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να «ξεριζώσει το κεφάλι των προδοτών» που ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ενορχηστρωτή της οποίας η Άγκυρα θεωρεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το κοινοβούλιο βομβαρδίστηκε πριν κατασταλεί το πραξικόπημα.
«Πριν απ’ όλα, θα ξεριζώσουμε το κεφάλι αυτών των προδοτών» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, ενώ επανέλαβε ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία εάν η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε ότι θέλει οι πραξικοπηματίες που έχουν οδηγηθεί στην φυλακή να φοράνε συγκριμένη φόρμα «όπως εκείνη στο Γκουαντάναμο».
«Στο εξής, να τους οδηγούμε ενώπιον του δικαστηρίου με μια μοναδική περιβολή, όπως στο Γκουαντάναμο. Μια μοναδική στολή» τόνισε.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους εχθρούς του και απότισε φόρο τιμής στους πολίτες που ύψωσαν πέρυσι το ανάστημά τους στους στρατιώτες και τα τανκς.
«Δεν επέδειξαν ίχνος ελέους όταν σημάδευαν με τα όπλα τους τους πολίτες μου» τόνισε ο Ερντογάν. «Τι είχαν οι πολίτες μου; Κρατούσαν τις σημαίες τους, όπως κάνουν και σήμερα, και κάτι σημαντικότερο: είχαν την πίστη τους».
Η καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος περιλάμβανε την απόλυση ή διαθεσιμότητα 150.000 ανθρώπων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πάνω από 50.000 συλλήψεις και κρατήσεις για υποτιθέμενες διασυνδέσεις με το πραξικόπημα. Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέλυσε άλλους 7.000 αστυνομικούς, δημόσιους υπάλληλους και ακαδημαϊκούς ως ύποπτους για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ομάδες υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κάποιες κυβερνήσεις της Δύσης λένε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που υπεβλήθη μετά το πραξικόπημα για να χτυπήσει την αντιπολίτευση, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φιλοκούρδους πολιτικούς και δημοσιογράφους.
Οι δύο ηγέτες του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) είναι στη φυλακή, όπως επίσης η τοπική ηγεσία της Διεθνούς Αμνηστίας και περίπου 160 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.
Σε κοινοβουλευτική τελετή στην Άγκυρα το Σάββατο, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι αυτό που ακολούθησε το πραξικόπημα ήταν διάβρωση της δημοκρατίας. «Αυτό το κοινοβούλιο, που άντεξε βόμβες, έγινε άνευ αντικειμένου και στερήθηκε τις εξουσίες του» είπε κάνοντας αναφορά στο δημοψήφισμα που ο Ερντογάν κέρδισε με ισχνή πλειοψηφία.
«Τον χρόνο που μας πέρασε η δικαιοσύνη καταστράφηκε» είπε.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top