ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν: «Μην ακούτε τα εγγόνια του ναζισμού»

Turkish President Tayyip Erdogan addresses his supporters during a rally for the upcoming referendum in the Black Sea city of Rize, Turkey, April 3, 2017. REUTERS/Umit Bektas

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους ψηφοφόρους στην Ευρώπη να αψηφήσουν τα «εγγόνια του ναζισμού» και να στηρίξουν το δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος.
Ο Ερντογάν έχει επιτεθεί πολλές φορές στις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Γερμανία και την Ολλανδία, στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας κατηγορώντας τες για ναζιστικές τακτικές, όταν απαγορεύτηκε σε υπουργούς του να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις Τούρκων ψηφοφόρων.
Οι παραλληλισμοί αυτοί έχουν εκνευρίσει τους Γερμανούς και Ολλανδούς, με την Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ να λέει ότι αυτές οι αναφορές πρέπει να πάψουν να ακούγονται.
«Με αυτή την αποφασιστικότητα, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε τρεις ή τέσσερις Ευρωπαίους φασίστες … να πλήξουν την τιμή και περηφάνεια της χώρας μας» είπε ο Ερντογάν σε συγκεντρωμένο πλήθος στην Ριζούντα, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του.
«Καλώ τους αδελφούς και τις αδελφές μου που ψηφίζουν στην Ευρώπη… να δώσουν την κατάλληλη απάντηση σε εκείνους που επιβάλουν αυτή την φασιστική καταπίεση και στα εγγόνια του ναζισμού».
Ο Ερντογάν υπολογίζει στην στήριξη από τους Τούρκους της Ευρώπης για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που θα του δώσουν σαρωτικές προεδρικές εξουσίες. Περίπου 1.4 εκατομμύρια Τούρκοι στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου.
Οι δεσμοί ωστόσο με την Ευρώπη βρίσκονται σε ένταση, με τον Ερντογάν να λέει ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τη σχέση της με την ΕΕ και μπορεί να οργανώσει και δεύτερο δημοψήφισμα για να αποφασιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης.
Την Δευτέρα είπε ότι μπορεί να θέσει το θέμα επαναφοράς της θανατικής ποινής σε δημοψήφισμα. «Αυτό δεν θα αρέσει στην ΕΕ. Αλλά δεν με νοιάζει τι λένε ο Χανς, ο Τζορτζ ή η Χέλγκα, με ενδιαφέρει τι λένε ο Χασάν, ο Αχμέτ, ο Μεχμέτ, η Αϊσέ και η Φατμά. Με ενδιαφέρει τι λέει ο Αλλάχ…Αν χρειαστεί θα φέρουμε το θέμα σε άλλο δημοψήφισμα» είπε στους συγκεντρωμένους.
Η Τουρκία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή πριν μια δεκαετία στην προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ, αλλά ο Ερντογάν έχει πει πολλές φορές σε συγκεντρώσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλία ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της αν το κοινοβούλιο το αποφασίσει. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η επαναφορά της θανατικής ποινής θα τερματίσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ένωση.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top