ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εσθονία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές

kaja-kallas

Το κεντροδεξιό κόμμα της Μεταρρύθμισης κέρδισε στις χθεσινές εκλογές το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούρι Ράτας.
Η Μεταρρύθμιση με 28,8 τα εκατό κερδίζει αναδεικνύοντας την ηγέτη της Κάγια Κάλλας ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό. Ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες διαπραγματεύσεις για την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.
Το Κόμμα του Κέντρου βρισκόταν μπροστά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2018, αν και οι πρόσφατες έρευνες έδειχναν ότι ήταν σκληρή η μάχη, με κάποιες από αυτές να δίνουν προβάδισμα στην Μεταρρύθμιση.
«Πρέπει να ομολογήσω ότι είχα έτοιμες δύο ομιλίες» είπε η Κάλλας κοντά στα μεσάνυχτα μιλώντας στους οπαδούς της. «Τώρα ξεκινά η πραγματική δουλειά για να φτιάξουμε κυβέρνηση και να αρχίσουμε να κυβερνούμε αυτή τη χώρα πιο έξυπνα».
Η Μεταρρύθμιση κέρδισε 28,8% των ψήφων και 34 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου. Το Κόμμα του Κέντρου 23,1% των ψήφων και 26 έδρες (-1) και το ακροδεξιό EKRE 17,8% και 19 έδρες (+12), υπερδιπλασιάζοντας τις ψήφους του από τις προηγούμενες εκλογές, λέει η ανακοίνωση του Κρατικού Εκλογικού Γραφείου. Το συντηρητικό κόμμα Isamaa (ή Pro Patria), και ο Σοσιαλδημοκράτες, εταίροι του Ράτας στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισαν 12 και 10 έδρες αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχασε και μαθηματικά την πλειοψηφία της.
Η 41χρονη Κάλλας είναι δικηγόρος και πρώην ευρωβουλευτής και βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος λιγότερο από ένα χρόνο. Ανάμεσα στους ιδρυτές του κόμματος είναι και ο πατέρας της Σίιμ Κάλλας, πρώην πρωθυπουργός και επίτροπος της ΕΕ.
Η Κάλλας έχει να αντιμετωπίσει τον δύσκολο στόχο να φτιάξει κυβέρνηση συνασπισμού σε ένα κοινοβούλιο όπου όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει την συνεργασία με τους ευρωσκεπτικιστές του EKRE.
«Τώρα είναι καθήκον και στόχος να δουλέψουμε, γιατί το κόμμα μας θα είναι στον συνασπισμό» είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός στο Reuters, παραδεχόμενος την ήττα του.
Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 63,1%.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top