ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας για Π.Πολάκη: Ντροπή – Δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία

Andriukaitis

Την έντονη οργή του Ευρωπαίου Επιτρόπου  για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Vytenis Andriukaitis προκάλεσε το βίντεο του υφυπουργού υγείας Παύλου Πολάκη να χορεύει ζεϊμπέκικο στον Σταμάτη Κραουνάκη με το τσιγάρο στο στόμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που τυπικά είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου εθεάθη να καπνίζει σε κλειστό χώρο κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον αντικαπνιστικό νόμο.

Το γεγονός αυτό σχολίασε με καυστικό τρόπο ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος, που βρίσκεται στην Ελλάδα συμμετέχοντας σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που διοργανώθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα του Έλληνα υφυπουργού υγείας, να καπνίζει σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Andriukaitis εξέφρασε την οργή του:
«Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν!. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη. Αν είσαι εθισμένος, είναι ίσως δύσκολο να απεξαρτηθείς, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσεις, ας πάρεις τσίχλες νικοτίνης, ας ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει. Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα.» Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, οι χώροι μύριζαν τσιγάρο και ότι κανείς από όσους συνάντησε στο υπουργείο δεν φορούσε γραβάτα. «Θεωρούν ότι έτσι πολεμούν την ελίτ; Αυτή είναι πολιτική του δρόμου!» σχολίασε.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Η πρωτοβουλία του καθηγητή, Παναγιώτη Μπεχράκη για την ενημέρωση των νέων ανθρώπων για τους κινδύνους, που συνεπάγεται το κάπνισμα αποτέλεσε το βασικό θέμα της συζήτησης που είχαν, την Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, στο Προεδρικό Μέγαρο ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Καρκίνου.

Είναι σημαντικό να διαχέεται η γνώση προς την κοινωνία, να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία έχει επίγνωση των κινδύνων, ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε και να προλάβουμε τον καρκίνο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα «είναι μια ευκαιρία για όλους εμάς να δείξουμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα, ότι είμαστε εδώ για να συνεργασθούμε όλοι, κυβερνήσεις, φορείς της ΕΕ και οι κοινωνίες».

Ο κ. Andriukaitis παράλληλα παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει το Πρωτόκολλο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κυκλοφορίας καπνού και καπνικών προϊόντων που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς όπως εκτιμά «θα έχει επωφελείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top