ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά και τρομοκρατία στο επίκεντρο της τρίτης συνόδου των χωρών του Νότου

eu-mediterranean-countries

Την τρίτη κατά σειρά σύνοδο των χωρών του Νότου φιλοξενεί σήμερα η Μαδρίτη, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επτά χωρών που συμμετέχουν να επικεντρώνεται, πέρα από τα ευρωπαϊκά, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στο βασιλικό ανάκτορο Ελ Πράδο, οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας θα συζητήσουν για το μέλλον της ΕΕ, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας (Ενιαία Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Ένωση για την Μεσόγειο), το Brexit και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των εντεινόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων με πιο πρόσφατες αυτές στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο

Η Σύνοδος της Μαδρίτης διεξάγεται λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο της Ρώμης της 25ης Μαρτίου και της ενεργοποίησης από τη Βρετανία του Άρθρου 50 για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, στη σκιά της δραματικής κατάστασης στη Συρία, ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό.

Επίσης από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ακόμη ως ενδεικτικό της θετικής απήχησης της πρωτοβουλίας για την Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι το γεγονός ότι δρομολογήθηκαν σύντομα οι επόμενες συναντήσεις των Επτά. Από τη Σύνοδο της Λισαβόνας στις 28 Ιανουαρίου πέρασαν λιγότεροι από τρεις μήνες ως τη Σύνοδο στην ισπανική πρωτεύουσα, αφού εξέφρασε τη σχετική επιθυμία ο Μαριάνο Ραχόι.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top