ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευ. Βενιζέλος: Μοναδική λύση για τη χώρα οι εκλογές με ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

venizelos1

Οι εκλογές με στρατηγική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτελούν τη μοναδική λύση για τη χώρα, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», εκφράζοντας εμμέσως την ευχή να μην έχει προηγηθεί «ανεπανόρθωτη εθνική ή θεσμική βλάβη».
Θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση είναι απότοκος της αποτυχίας να βρουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις «δήθεν εναλλακτικές λύσεις» στην οικονομία, αυτές που διαφήμιζαν ως αντιμνημονιακοί, και για τον λόγο αυτό τώρα ρίχνουν σαν «κάρβουνο στη μηχανή του εθνολαϊκισμού» τη δημοκρατία, τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, την εθνική ενότητα κ.λπ. Για τον κ. Βενιζέλο το διακύβευμα φαίνεται ότι είναι η «μάχη για τη δημοκρατία», στην οποία, όπως λέει, «δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις» και εμφατικά σημειώνει πως «άλλο η πολιτική διαφωνία ή η ιδεολογική διαφοροποίηση εντός του δημοκρατικού και φιλοευρωπαϊκού τόξου και άλλο το μέτωπο κατά της πολιτικής και θεσμικής αλητείας και αθλιότητας».
Ενόψει της παρουσίας του την προσεχή Τρίτη στην προανακριτική για τη Novartis, σημειώνει πως η σκευωρία εξυπηρετεί την εκλογική πόλωση που επιδιώκουν, αλλά προειδοποιεί ότι μετά τις εκλογές η επόμενη κυβέρνηση θα διερευνήσει και τη σκευωρία και θα αποκαταστήσει τη θεσμική κανονικότητα.
Στο μέτωπο της οικονομίας, τονίζει πως η κυβέρνηση εμφανίζεται ηρωικά να αρνείται την πιστοληπτική γραμμή, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι δανειστές δεν την προσφέρουν. Εγκαλεί δε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι κρύβεται και αρνείται να απαντήσει στη Βουλή για τα περιβόητα αποθέματα ασφαλείας.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Γαλανού:

Η χώρα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται μέσα σε μια «τέλεια καταιγίδα»: εθνικά θέματα, οικονομία, ανομία, εκβαρβαρισμός της πολιτικής ζωής και μια κοινωνία σε ακραία σύγχυση. Όλο αυτό πως προέκυψε και κυρίως πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Κέρδισαν την εξουσία το 2015 με ψέμματα και μίσος. Εξέφρασαν έναν πολιτικό λόγο απλουστευτικό, παραπλανητικό, διχαστικό, εμφυλιοπολεμικό εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες της κρίσης που τις εμφάνισαν ως συνέπειες του μόνου ασφαλούς και εφαρμόσιμου τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης. Έβλαψαν βαθειά τη χώρα ρίχνοντάς την σε μια δευτερογενή κρίση. Και μετά ομολόγησαν με καταπληκτική άνεση ότι όλα όσα έλεγαν ήσαν όχι μόνο ανέφικτα αλλά δραματικά επικίνδυνα. Από «αγανακτισμένοι αντιμνημονιακοί» έγιναν οι «αποτελεσματικότεροι διαχειριστές» του τρίτου και τώρα πια του τέταρτου μνημονίου. Όταν λοιπόν το «κάρβουνο» των δήθεν εναλλακτικών λύσεων στην οικονομία τελείωσε και έγιναν το πρόθυμο delivery boy των εταίρων, έπρεπε να ρίξουν άλλου είδους «κάρβουνο» στη μηχανή του εθνικολαϊκισμού. Καίνε τα τιμαλφή: τους θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, την εθνική ενότητα και την εθνική στρατηγική, το φρόνημα της κοινωνίας, χωρίς το οποίο κανένα έθνος δεν έχει μέλλον. Μόνη λύση είναι η απομάκρυνσή τους από την εξουσία. Είπα στη Βουλή ότι καθαρή έξοδος στις αγορές δεν υπάρχει, υπάρχει «βρώμικη» έξοδος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την εξουσία.
Τι ήταν εθνικά ενδεδειγμένο και τι δεν έγινε στην περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τους Τούρκους; Πως βλέπετε να τελειώνει αυτή η επικίνδυνη ιστορία;
Η σύλληψη των δυο παιδιών μας είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η ένταση όμως είναι η προφανής επιλογή της άλλης πλευράς. Εμείς φερόμενοι όχι «κατευναστικά» αλλά υπεύθυνα και με στρατηγική προοπτική δεν πρέπει να αφήνουμε να εξελίσσονται γεγονότα που στη συνέχεια μετατρέπονται σε καταστάσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η εμπειρία των τελευταίων 45 ετών διδάσκει πολλά για την τουρκική μέθοδο. Μετά από περίπου 15 χρόνια συγκρατημένης στάσης του κ. Ερντογάν στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο προσχωρεί με φόρα στην κλασική γραμμή της εκτόνωσης στην περιοχή αυτή, των μεγάλων πιέσεων που υφίσταται και εσωτερικά και σε όλη την γραμμή των ανατολικών συνόρων.
Δεν μπορεί δυστυχώς να διαχειριστεί τέτοια ζητήματα μια Κυβέρνηση που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και αντιδρά χωρίς σχέδιο πηγαίνοντας, ως εκκρεμές, από την αδράνεια στην επικοινωνιακή υπερκινητικότητα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η παρουσία του κ. Καμμένου στη θέση ενός Υπουργού Άμυνας που αποκλείεται από κρίσιμες συσκέψεις και επαφές γιατί κανείς δεν μπορεί να τον εκλάβει ως διαχειριστή κρίσεων. Χρειάζεται επομένως μια κυβέρνηση χωρίς αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα. Μια κυβέρνηση ικανή να διαμορφώσει συνθήκες εθνικής ενότητας αλλά και εθνικής σοβαρότητας.
-Η κυβέρνηση δείχνει πολύ χαλαρή και σίγουρη για το πώς εξελίσσονται και θα εξελιχθούν τα πράγματα στην οικονομία. Εξηγείται αυτός ο εφησυχασμός;
Δεν υπάρχει εφησυχασμός αλλά αμηχανία της κυβέρνησης. Το αφήγημα της δήθεν καθαρής εξόδου δεν πείθει. Όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει τέταρτο μνημόνιο με σκληρά μέτρα, υπάρχει εποπτεία, αλλά δεν θα υπάρχει κάλυψη με πιστωτική γραμμή και φτηνό χρήμα όχι γιατί δεν την θέλουμε ηρωικά αλλά γιατί δεν μας τη δίνουν. Έχει επίσης εμπεδωθεί η εκτίμηση ότι η βλάβη που προκάλεσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος κρύβεται επιμελώς και αρνείται να έρθει στη Βουλή να μου απαντήσει για τα περιβόητα ταμειακά αποθέματα ασφάλειας. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2017 αντί για 2,7 % ήταν 1,4 %, αλλά η κυβέρνηση καμαρώνει για το δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα. Περιττεύει να αναφερθώ στις τράπεζες και την αίσθηση που έχουν όσοι αγωνίζονται μέσα στη λεγόμενη πραγματική οικονομία από τη θέση της αποδεκατισμένης μεσαίας τάξης.
Η υπόθεση-σκευωρία της Novartis, όπως την αποκαλείτε, μήπως τελικά λειτούργησε ως σωτήριο καμπανάκι για την θεσμική ζημιά που γινόταν επί μήνες και η αντιπολίτευση στο σύνολο της είχε υποτιμήσει;
Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Είδαν όλοι ανάγλυφα τι γίνεται στη δικαιοσύνη. Τι σημαίνει σφετερισμός της ιδιότητας του κρατικού οργάνου προκειμένου να αλλοιωθούν θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αυτός είναι, όπως είπα στη Βουλή, ένας από τους τρόπους τέλεσης της έσχατης προδοσίας. Εσχάτη προδοσία δεν είναι νομικά η προδοσία της χώρας, αλλά η αλλοίωση, όχι μόνο η κατάλυση, θεμελιωδών θεσμών. Οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη ξεπερνούν αυτό που λέγεται «Πολωνοποίηση». Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά όλες τις ποινικές προδικασίες, δείχνει ενήμερη για τα πάντα, εκ των προτέρων. Επιδιώκει να καθοδηγήσει και να προκαταλάβει δικαστικές διαδικασίες όπως δείχνουν οι καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και του ίδιου του Προέδρου του ΣτΕ. Κινούνται συνεχώς πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες κατά δικαστών και εισαγγελέων για μη αρεστές αποφάσεις και βουλεύματα ή άλλες δικαιοδοτικές ενέργειες τους. Κλονίζονται, μέσω συνεχών ακραίων πιέσεων, οι εγγυήσεις της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

πηγή liberal.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top