ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ε. Βενιζέλος: Επείγει να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη

venizelos-vouli

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Τα φαινόμενα που ζούμε είναι φαινόμενα ακραίας θεσμικής παρακμής, είναι ένα στάδιο μετά την θεσμική εκτροπή που ζήσαμε, κυρίως στο χώρο της δικαιοσύνης.  Με τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη και να τη μετατρέπει σε όπλο άσκησης πολιτικών παρεμβάσεων, με την συντριπτική πλειονότητα των εντίμων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών να ανθίστανται στο όνομα του κράτους δικαίου και της συνείδησής τους» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για φαινόμενα της θεσμικής παρακμής που καταλήγουν στο να σχηματισθεί μία τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι πλειοψηφία –«συγνώμη για την έκφραση– πολιτικών ρεταλιών.  Η δεκαετία του 1960 ωχριά μπροστά σε αυτά που γίνονται εν έτει 2019.  Ασεβούν κατά του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης όσοι το θεωρούν συνώνυμο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού».

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, θυμίζοντας τι έλεγε για τους βουλευτές που ήθελαν να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα το 2014.

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται τώρα οπαδός της ελεύθερης επιλογής των βουλευτών που σαν μελισσούλες πετούν από κομματικό λουλούδι σε κομματικό λουλούδι. Μιλάνε αυτοί που επέβαλαν τις παραιτήσεις του κ. Σακελλαρίδη και της κ. Κατριβάνου γιατί οι έδρες ανήκαν στο κόμμα αλλά δεν ανήκουν στο κόμμα οι έδρες των βουλευτών που στηρίζουν χωρίς προγραμματικό θεμέλιο και ηθική βάση την τεχνίτη πλειοψηφία που προσπαθεί να συγκροτήσει ο κ. Τσίπρας. Ποιοι το κάνουν αυτό; Αυτοί που κατήγγειλαν με τον πιο χυδαίο τρόπο τους βουλευτές που ψήφισαν για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και έστησαν την κορυφαία γελοιότητα της υπόθεσης Χαϊκάλη», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών επιτέθηκε εμμέσως στο Ποτάμι και στη θέση που εμφανίζει να σκέφτεται τελευταία περί αποχής από τη σχετική ψηφοφορία.

«Πολιτικά όποιος ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης ψηφίζει και υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά και όποιος ψηφίσει τη συμφωνία ή διευκολύνει την ψήφισή της με την αποχή του στηρίζει την κυβέρνηση».

Ο πρώην υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη την παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της Ελλάδος και της γειτονικής χώρας, η οποία επικαλείται την ιδιότητα του μόνιμου μέλος του συμβουλίου ασφαλείας και πρόσθεσε:

«Όμως τι σημαίνει αυτή η παρέμβαση που δεν αφορά μόνο το σκοπιανό αλλά και το κυπριακό; Τι μας αποδεικνύει αυτή η ανοικτή η παρέμβαση; Ότι υπάρχει τεράστιο δυτικό και  ευρωατλαντικό ενδιαφέρον για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ομαλή σχέση τους με την ευρωπαΐκή ένωση με την προοπτική ένταξης. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές θέσεις, αν υπήρχε μια κοινή εθνική γραμμή, θα ήταν πανίσχυρες και θα μπορούσαμε να είχαμε διαμορφώσει την τέλεια συμφωνία όχι μόνο για τη σύνθετη ονομασία αλλά και για  τη γλώσσα, την ιθαγένεια και την ταυτοτική διάταξη του άρθρου 7 της συμφωνίας».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας πως «αυτό που επείγει είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη. Η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία σπαταλά ανεπίγνωστα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο».

Ένταση υπήρξε όταν ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι για 4 χρόνια συνκυβερνούσε με την ακροδεξιά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πετάχτηκε από το έδρανό του  και τον ρώτησε: «Ο Αντώνης Σαμαράς τι ήταν;». Με τον κ. Βενιζέλο να απαντά: «Ο Σαμαράς μπροστά σε σας είναι της Βουλής των λόρδων, εσείς να δώσετε εξετάσεις για τη Βουλή των κοινοτήτων στη χώρα σας».

Το κείμενο της ομιλίας

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top