ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Σχήμα λόγου το σκίσιμο του μνημονίου»

konstantopouloy

Ως… «σχήμα λόγου» χαρακτήρισε την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μνημονίου «σε ένα νόμο και με ένα άρθρο» η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ, σχολίασε πως η παραπάνω διατύπωση δεν είχε άλλο στόχο, παρά μόνο να καταδείξει τη «βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή» της προηγούμενης κυβέρνησης. «Το μνημόνιο δεν είναι ζήτημα κριτικής ή προσέγγισης αντοχών. Το μνημόνιο είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να πάψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου ‘με ένα άρθρο και ένα νόμο’ είχε ειπωθεί, για να καταδείξει τη βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου. «Να είμαστε σαφείς. Προφανώς η κατάργηση του μνημονίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα και (…)έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είναι απερίσπαστη» προσέθεσε.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την στήριξή της στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «δεν έχω κανένα λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό ότι δεν θα συνομολογήσει συμφωνία που θα παραβιάζει τη δημοκρατική εντολή».
Σχολιάζοντας τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, περί απόφασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου να μην δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής των Ελλήνων στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως «η Πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών. Δεν μου έχει ζητηθεί να δώσω τα αποθεματικά στην ΤτΕ. Την Παρασκευή εστάλη μια επιστολή του κ. Μάρδα την οποία εκλαμβάνω ως διερευνητική, θα την μελετήσω και θα τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».
Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών, και ερωτηθείσα αν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιχειρείται, η Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε πως «αν υπήρχε σύγκλιση τετελεσμένη θα το ήξερε πρώτος από όλους ο ελληνικός λαός» και πως «ο υπουργός Οικονομικών κάνει μια εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι αστείο να ερμηνεύονται ως έτοιμο κείμενο».
Παράλληλα, έκανε λόγο για αξίωση των δανειστών να επιβληθούν πολιτικές που παραβιάζουν μια νωπή λαϊκή εντολή, αξίωση την οποία χαρακτήρισε ως «βαθιά αντιδημοκρατική».

capital.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top