ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Έξι οικολογικές οργανώσεις μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ

Keystone-XL-20-Jobs-3

Έξι οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Μοντάνα κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.
Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έδωσε την απαιτούμενη άδεια προκειμένου ο αγωγός να περάσει τα σύνορα του Καναδά και των ΗΠΑ, βασίστηκε σε μια «πεπαλαιωμένη και ελλειπή εκτίμηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις» όταν έλαβε την απόφασή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Εγκρίνοντας την κατασκευή του αγωγού χωρίς δημόσια διαβούλευση και μια επικαιροποιημένη περιβαλλοντική εκτίμηση, η κυβέρνηση παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, ανέφεραν οι οργανώσεις στην προσφυγή τους.
«Βασίστηκαν σε μια αυθαίρετη, παλιά και ατελή περιβαλλοντική εκτίμηση, που είχε ολοκληρωθεί πριν από τρία και πλέον χρόνια, για μια διαδικασία που είχε καταλήξει στην άρνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει άδεια», σημειώνεται στην προσφυγή.
Σε μια δεύτερη προσφυγή το Indigenous Environmental Network και η North Coast Rivers Alliance ζητούν ασφαλιστικά μέτρα που θα απαγορεύουν στην Transcanada να κάνει ο,τιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει «το φυσικό περιβάλλον σε σχέση με το έργο για το οποίο αναμένεται ακροαματική διαδικασία επί της ουσίας».
Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την άδεια για την κατασκευή του Keystone XL στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του Ρας Γκέρλινγκ, που είναι διευθύνων σύμβουλος της TransCanada Corp, και του Σον ΜακΓκάρβι, προέδρου της συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στις κατασκευές στη Βόρεια Αμερική.
Ο Τραμπ είπε ότι το έργο θα μειώσει τις έργο θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων για τους καταναλωτές, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο.
Ο προκάτοχός του πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απορρίψει τον αγωγό, με το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δεν θα επιφέρει καμμία μείωση στις τιμές των καυσίμων για τους αμερικανούς αυτοκινητιστές.
Αυτός ο αγωγός «απειλεί άμεσα το κλίμα μας, το καθαρό νερό μας, την πανίδα μας, και χιλιάδες ιδιοκτήτες γης και κοινότητες κατά μήκος της πορείας αυτού του βρόμικου κι επικίνδυνου έργου, και πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει», τόνισε ο Μάικλ Μπρουν, εκτελεστικός διευθυντής της Sierra Club, της μιας από τις οργανώσεις που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Οι προσφυγές έρχονται σε συνέχεια της μήνυσης που κατατέθηκε την Τετάρτη από ομάδες ινδιάνων και τη φυλή των Σαγιέν στη Μοντάνα για την παραβίαση της Πράξης για το Εθνικό Περιβάλλον, που είχε θεσπίσει ο Ομπάμα, μετά το διάταγμα Τραμπ για την άρση της απαγόρευσης ενοικίασης ομοσπονδιακής γης για εξόρυξη άνθρακα.
.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top