ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Αλλάζει άποψη ο Τραμπ για την εμπλοκή της Ρωσίας στις κυβερνοεπιθέσεις;

U.S. President-elect Donald Trump (C) exits One World Trade Center following a meeting in Manhattan, New York City, U.S., January 6, 2017. REUTERS/Lucas Jackson

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχεται το συμπέρασμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ότι η Ρωσία εμπλέκεται στις κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μπορεί να παρθούν μέτρα σε απάντηση, δήλωσε ο Ρ. Πρίμπους μελλοντικός επιτελάρχης του εκλεγμένου προέδρου.
Ο Ράινς Πρίμπους είπε ότι ο Τραμπ πιστεύει ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις σε οργανώσεις του Κόμματος των Δημοκρατικών, αν και δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος συμφωνεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις διατάχθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Αποδέχεται το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν οργανώσεις στη Ρωσία» είπε ο Πρίμπους στο «Fox News Sunday.»
Ήταν η πρώτη αναγνώριση από την ομάδα του Ρεπουμπλικανού εκλεγμένου προέδρο ότι η Ρωσία οργάνωσε την επίθεση και δημοσιοποίηση των μέιλς των Δημοκρατικών στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο Τραμπ έχει αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις ή ότι προσπαθούσε να τον βοηθήσει να κερδίσει, λέγοντας ότι οι επιθέσεις μπορεί να έγιναν από την Κίνα ή από κάποιον τετράπαχο χάκερ ξαπλωμένο στο κρεβάτι του.
Μόλις δύο βδομάδες μέχρι την ορκωμοσία, ο Τραμπ δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις από το κόμμα του να αποδεχθεί τα συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών για τη συμμετοχή της Ρωσίας στις κυβερνοεπιθέσεις και για άλλες προσπάθειες της Μόσχας να επιρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ενα κρίσιμο τεστ της στήριξης από το κόμμα του είναι οι ακροάσεις για την επικύρωση των πρώτων επιλογών του για την κυβέρνηση.
Την περασμένη βδομάδα μια από τις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών συμπέρανε ότι ο Πούτιν διηύθυνε μια εξελιγμένη καμπάνια επιρεασμού για τον διασυρμό της Χίλαρι Κλίντον και την στήριξη του Τραμπ.
Η έκθεση που είχε ζητηθεί από τον πρόεδρος Ομπάμα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι καταμετρήσεις δεν επιρεάστηκαν από Ρωσική ανάμιξη, αλλά δεν αξιολογούσε το κατά πόσο το αποτέλεσμα της ψήφου επιρεάστηκε με άλλους τρόπους.
Μετά την ενημέρωση που έλαβε την Παρασκευή από διοικητές των μυστικών υπηρεσιών, ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ρόλο της Ρωσίας στην καμπάνια.
Σε δήλωσε αναγνώρισε ότι «Ρωσία, Κίνα, άλλες χώρες, ξένες ομάδες και άτομα συνεχώς προσπαθούν να εισβάλουν στην κυβερνο-υποδομή των κυβερνητικών θεσμών, επιχειρήσεων και οργανώσεων που συμπεριλαμβάνουν και την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος».
Ο εκπρόσωπος του Τραμπ Σον Σπάισερ είπε στο Reuters ότι τα συμπεράσματα του εκλεγμένου προέδρου παραμένουν τα ίδια και ότι τα σχόλια του Πρίμπους συνάδουν με την δήλωση της Παρασκευής.
Η διατύπωση του Πρίμπους δεν φάνηκε να προοιωνίζει δραματική αλλαγή στην προφανή πολιτική Τραμπ σε σχέση με την Ρωσία.
Ο Πρίμπους είπε ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να διατάξει τις μυστικές υπηρεσίες να προτείνουν τι πρέπει να γίνει. «Μπορεί να αναληφθεί δράση» προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε κακό να προσπαθείς να έχεις καλές σχέσεις με τη Ρωσία και άλλες χώρες.
Το Σάββατο ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι το να έχεις καλύτερη σχέση με τη Ρωσία είναι «καλό πράγμα».

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top