ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Απειλή Τραμπ για πολύμηνο shutdown και κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

<> on January 4, 2019 in Washington, DC.

Μετά την άρνηση των Δημοκρατικών της Γερουσίας σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απείλησε να προχωρήσει στο αμφιλεγόμενο βήμα κήρυξης κατάστασης εθνικής ανάγκης και να χτίσει το τείχος χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο.

Ο Τραμπ δεν δίνει την έγκρισή του στο νομοσχέδιο που θα χρηματοδοτήσει πλήρως την κυβέρνηση αν δεν εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του τείχους. Ως αποτέλεσμα περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μείνει απλήρωτοι και περίπου το ένα τέταρτο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μην λειτουργεί για δύο εβδομάδες.

Όταν ο πρόεδρος Τραμπ ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Τσακ Σούμερ, σύμφωνα με τον οποίο ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανέφερε ότι το shutdown θα μπορούσε να διαρκέσει «πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μήνες ή και χρόνια», ο Τραμπ τις επιβεβαίωσε λέγοντας: «Ναι, το είπα αυτό…Δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, όμως είμαι έτοιμος» συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά με νύχια και με δόντια σήμερα το σχέδιό του για το τείχος στα «επικίνδυνα» νότια σύνορα των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμος η μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και περισσότερο από έναν χρόνο.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τους Δημοκρατικούς «πολύ πολύ παραγωγικές», τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών που τον συνάντησαν στον Λευκό Οίκο σήμερα παρουσίασαν έναν απολογισμό των συνομιλιών τους σαφώς λιγότερο αισιόδοξο.

Νέες διαπραγματεύσεις αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

Από τους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό είναι ζήτημα «εθνικής ασφαλείας».

«Δεν είναι παιχνίδι» συμπλήρωσε, σημειώνοντας την «απόσταση που έχει διανύσει» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο έχει σκεφθεί την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κατασκευή του τείχους, απάντησε: «Ναι, το σκέφτηκα. Και μπορώ να το κάνω, αν θέλω. Μπορούμε να επικαλεστούμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ασφάλειας της χώρας μας… μπορεί να το κάνω. Αλλά μπορούμε να κηρύξουμε κατάσταση ανάγκης και να το χτίσουμε γρήγορα. Και είναι ένας άλλος τρόπος για να γίνει. Αλλά αν μπορέσουμε να το κάνουμε μέσω διαπραγματευτικής διαδικασίας, δίνουμε σ’αυτήν μια ευκαιρία».

Η δυνατότητα για την κήρυξη κατάστασης εθνικής ανάγκης έχει χρησιμοποιηθεί από προηγούμενους προέδρους σε καιρούς πολέμου.

Εξερχόμενοι από τον Λευκό Οίκο, ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία και η Νάνσι Πελόζι, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, περιέγραψαν ένα διαφορετικό σκηνικό, μιλώντας για συζητήσεις σε τεταμένο κλίμα.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή σε γνώση της συζήτησης στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ άνοιξε την συνάντηση με 15λεπτη ομιλία, όπου επέμεινε στην ανάγκη να δοθούν τα δισεκατομμύρια για το χτίσιμο του τείχους.

Η ίδια πηγή είπε ότι ο Τραμπ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες απειλές για να κατηγορηθεί ο ίδιος, με επιχείρημα ότι έχει να επιδείξει στιβαρή προεδρία και δεν μπορεί να αποτελέσει στόχο μομφής.

Η Νάνσι Πελόζι περιέγραψε ότι η συνάντηση με τον μεγιστάνα ήταν ακανθώδης σε πολλά σημεία. «Μόλις ολοκληρώσαμε μια μακρά και αρκετές φορές εριστική συζήτηση με τον πρόεδρο» είπε σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες. «Όμως, αναγνωρίζουμε από την πλευρά μας, εμείς οι Δημοκρατικοί, ότι δεν μπορούμε να το επιλύσουμε αυτό έως να η κυβέρνηση να ξεκινήσει να λειτουργεί και εμείς το καταστήσαμε αυτό σαφές στο πρόεδρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top