ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ-Γαλλία παντοτινή φιλία

paris-parade2

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν παρακολούθησε μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ Γάλλους και Αμερικανούς στρατιώτες να παρελαύνουν στο Παρίσι στον διπλό γιορτασμό των 100 χρόνων από την έναρξη της συμμετοχής των ΗΠΑ στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ετήσιο γιορτασμό της ημέρας της Βαστίλλης.

macron-parade
Στις εκδηλώσεις πήρε μέρος και μοίρα Αμερικανικών F16 και Γαλλικών Rafale συμβολίζοντας την στρατιωτική συνεργασία στη Μέση Ανατολή και αλλού.

paris-parade

Την προηγούμενη μέρα ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, επισκέφθηκαν μαζί το μουσείο Invalides και έφαγαν μαζί με τις πρώτες κυρίες στο εστιατόριο του πύργου του Άιφελ.
«Υπέροχο βράδυ με τον Πρόεδρο @EmmanuelMacron και την κυρία Μακρόν. Πήγαμε στον Πύργο του Άιφελ για βραδινό. Η σχέση με την Γαλλία είναι πιο δυνατή από ποτέ» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Η παρέλαση ήταν το τέλος της επίσκεψης Τραμπ μετά από την πρόσκληση του Μακρόν, ο οποίος με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να δώσει ώθηση στην θέση της Γαλλίας στην παγκόσμια σκηνή, που όμως θα μπορούσε να βοηθήσει και τον Αμερικανό ηγέτη που δεν έχει και πολλούς διεθνείς φίλους μετά την στάση του για το ελεύθερο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.
Ο Τραμπ που στη χώρα του αντιμετωπίζει τις έρευνες για πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 φάνηκε την Πέμπτη να αφήνει ανοικτή την πόρτα για περισσότερες συζητήσεις για την συμφωνία του Παρισιού, από την οποία απέσυρε τη χώρα του.
Αλλά της παρέλασης είχε προηγηθεί και η σύγκρουση του Μακρόν με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέ για τις προτεινόμενες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, που στοχεύουν στην επάνοδο της γαλλικής οικονομίας σε σωστό δρόμο.
Τον Τραμπ που έφτασε στο χώρο της παρέλασης με την σύζυγό του Μελάνια υποδέχθηκε η πρώτη κυρία της Γαλλίας.
Στη διάρκεια της παρέλασης οι δύο ηγέτες χειροκροτούσαν καθισμένοι σε διπλανά καθίσματα, έδειχναν και άγγιζαν ο ένας τον άλλο καθώς περνούσαν τα μαχητικά αεροπλάνα. Ο Τραμπ χαιρέτησε στρατιωτικά καθώς περνούσαν μπροστά Αμερικανοί στρατιωτικοί –μερικοί ντυμένοι με στολές του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.

macron-trump-parade
Η Γαλλία βρήκε στην ιστορία της «σίγουρους συμμάχους, φίλους που έσπευσαν να μας βοηθήσουν» και οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανήκει σ’ αυτούς, γι’ αυτό τίποτε δεν θα μας χωρίσει ποτέ», τόνισε ο Μακρόν μιλώντας από το επίσημο βήμα.
«Η παρουσία του κ. Τραμπ δίπλα μου είναι σημάδι μιας φιλίας που αντέχει στο χρόνο και θέλω να τον ευχαριστήσω» είπε ο Μακρόν σε ομιλία του. «Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να μας χωρίσει..Θέλω να ευχαριστήσω την Αμερική για την απόφαση που πήρε πριν 100 χρόνια».

Για την Γαλλία η φετινή μέρα της Βαστίλης είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η πρώτη επέτειος από μια από τις πιο θανατηφόρες τζιχαδιστικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων.
Μετά την παρέλαση, ο Μακρόν θα πάει στη Νίκαια όπου θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 86 θύματα της επίθεσης ενός Τυνήσιου με φορτηγό εναντίον πεζών ακριβώς πριν ένα χρόνο.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top