ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Για τρίτη μέρα κλειστό το ομοσπονδιακό κράτος

statueof liberty-shut

Τρεις μέρες συμπληρώνονται τη Δευτέρα για το λουκέτο της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς οι διαπραγματευτές της Γερουσίας δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία την Κυριακή για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να αντιμετωπιστεί η απαίτηση των Δημοκρατικών να προστατευτούν από την απέλαση οι νεαροί «Ονειροπόλοι».
Η Γερουσία έχει ορίσει ψηφοφορία στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα για να δοθεί προσωρινή χρηματοδότηση έως τις 8 Φεβρουαρίου, να αρθεί η παύση λειτουργιών και να μπορέσουν χιλιάδες υπάλληλοι να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προσέφερε κλάδο ελιάς στους Δημοκρατικούς αργά την Κυριακή, δεσμευόμενος από το βήμα να φέρει την νομοθεσία για τη μετανάστευση για συζήτηση τον Φεβρουάριο αν το θέμα δεν έχει λυθεί μέχρι τότε.
Στον πυρήνα των απαιτήσεων των Δημοκρατικών βρίσκεται το μέλλον των νέων που έχουν γίνει γνωστοί ως «Ονειροπόλοι» που ήρθαν στη χώρα παράνομα ως παιδιά. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα νομοθέτησε το πρόγραμμα DACA που παρείχε νομική προστασία σε περίπου 700 χιλιάδες, προστατεύοντάς τους από την απέλαση.
«Θα ήταν στις προθέσεις μου να προχωρήσουμε σε νομοθέτηση για την επίλυση της DACA, της ασφάλειας των συνόρων και σχετικών θεμάτων» είπε ο ΜακΚόνελ προσθέτοντας «Είναι επίσης πρόθεσή μου να συζητήσουμε νομοθεσία για αυξημένες αμυντικές δαπάνες, ελαφρύνσεις λόγω καταστροφών και άλλα σημαντικά θέματα» τότε.
Δεν είναι καθαρό αν θα υπάρχουν αρκετές ψήφοι Δημοκρατικών για να προχωρήσει ο νόμος για προσωρινή χρηματοδότηση.
Η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εν μέσω αδιεξόδου μεταξύ του προέδρου Τραμπ, των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών του Κογκρέσου για την DACA και άλλα θέματα μετανάστευσης.
Οι Δημοκρατικοί θέλουν ο Τραμπ, που πέρσι διέταξε την λήξη της DACA τον Μάρτιο, να τηρήσει προηγούμενη συμφωνία προστασίας των Ονειροπόλων. Οι Δημοκρατικοί αρνήθηκαν να στηρίξουν άλλη μια επέκταση της χρηματοδότησης της διοίκησης.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, μέλος διακομματικής ομάδας εργασίας που προωθεί την νομοθεσία που θα αντικαταστήσει την DACA, είπε στους δημοσιογράφους ότι λείπουν ακόμα 6 ή 7 ψήφοι από τους Δημοκρατικούς για να αρθεί το αδιέξοδο που οδήγησε στο λουκέτο. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν νωρίς την Δευτέρα πριν την ψηφοφορία το μεσημέρι.
Ενώ οι αντιδράσεις για το λουκέτο ήταν περιορισμένες στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τον Φλέικ, οι Ρεπουμπλικανοί θα δεχθούν πολιτικό πλήγμα μακροπρόθεσμα.
Ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να φέρει στη Γερουσία την νομοθεσία για τη μετανάστευση τον ερχόμενο μήνα, ο ΜακΚόνελ άλλαξε την προηγούμενη θέση του, λέγοντας ότι θα το έκανε αυτό το μήνα μόνα αν υπήρχει διακομματική συμφωνία με την στήριξη του Τραμπ.
Ο πρόεδρος φαίνεται να έχει καταλήξει στο είδος της νομοθεσίας που στηρίζει και τώρα ο ΜακΚόνελ φαίνεται διαθέσιμος να αφήσει την Γερουσία να κάνει την συμφωνία για την νομική προστασία των Ονειροπόλων και την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα των ΗΠΑ.
Η ελπίδα είναι ότι αν η Γερουσία περάσει νόμο για την μετανάστευση, ο Τραμπ όχι μόνο θα τον στηρίξει αλλά θα τον προωθήσει και στην πιο συντηρητική Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Δεν θα διαπραγματευτούμε για το στάτους των παράνομων μεταναστών όσο ο γερουσιαστής Σούμερ και οι Δημοκρατικοί κρατούν όμηρο την κυβέρνηση εκατομμυρίων Αμερικανών και τα στρατεύματά μας» είπε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.
Παρά την δήλωση, ήταν καθαρό ότι οι γερουσιαστές αναζητούν δρόμο τόσο για να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση αλλά και να βρεθεί λύση για την ασφάλεια των συνόρων και τους Ονειροπόλους.
Το περασμένο Σεπτέμβριο ο Τραμπ είπε ότι τερματίζει την DACA και προκάλεσε το Κογκρέσο να βρει μέχρι τις 5 Μαρτίου νόμο για την αντικαταστήσει. Αν το Κογκρέσο δεν μπορέσει, οι Ονειροπόλοι, πολλοί από αυτούς από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, θα βρεθούν αντιμέτωποι με απέλαση. Πολλοί έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στις ΗΠΑ.
Η παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι η πρώτη μετά τις 16 μέρες παύσης τον Οκτώβριο του 2013 και τα αποτελέσματά της θα φανούν την Δευτέρα, όταν ανοίξουν οι αγορές και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Καθώς το Νοέμβριο είναι προγραμματισμένες εκλογές για το ένα τρίτο των θέσεων στη Γερουσία και όλες οι θέσεις στη Βουλή των αντιπροσώπων και οι δύο πλευρές ελίσσονται κατηγορώντας η μία την άλλη για το λουκέτο.
Από το βήμα της Γερουσίας, ο ΜακΚόνελ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγειονομική φροντίδα των παιδιών, την στρατιωτική εκπαίδευση, την φροντίδα των βετεράνων και άλλα προγράμματα.
Ο Σούμερ και οι συνάδελφοί του κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι είναι αναξιόπιστος συνομιλητής, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν έρθει κοντά σε συμφωνία για τη μετανάστευση αρκετές φορές, με τον Τραμπ να υποχωρεί μετά από τις πιέσεις των συντηρητικών.
Καθώς οι ψήφοι των Δημοκρατικών είναι απαραίτητες για να περάσει νόμος για δαπάνες από την Γερουσία, είναι σε θέση να βάζουν αιτήματα για την μετανάστευση πριν περάσει νόμος για αύξηση των δαπανών.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top