ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Επανέρχεται σε μερική ισχύ η «μουσουλμανική απαγόρευση»

Supreme-Court-

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε μια νίκη στον πρόεδρο Τραμπ την Δευτέρα επιτρέποντας μερική εφαρμογή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης για πολίτες προερχόμενους από 6 κυρίως μουσουλμανικές χώρες.
Οι δικαστές μείωσαν το φάσμα των αποφάσεων από κατώτερα δικαστήρια που είχαν μπλοκάρει στο σύνολό τους κομμάτια κλειδιά του εκτελεστικού διατάγματος του Τραμπ, που κατά τον ίδιο ήταν απαραίτητο για να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις. Έτσι το Δικαστήριο επιτρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η προσωρινή απαγόρευση για άτομα που δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς στις ΗΠΑ.
Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του την τελευταία μέρα της τρέχουσας περιόδου και συμφώνησε να ακούσει προφορικά επιχειρήματα στην επόμενη σύνοδό του τον Οκτώβριο για να αποφασίσει τελικά αν η απαγόρευση είναι νόμιμη.
Ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του αποκάλεσε την πράξη του Ανώτατου Δικαστηρίου «καθαρή νίκη για την εθνική μας ασφάλεια» λέγοντας ότι οι δικαστές επέτρεψαν σε μεγάλο μέρος την ισχύ της ταξιδιωτικής απαγόρευσης. «Ως πρόεδρος, δεν μπορώ να επιτρέψω να μπουν στην χώρα μας άνθρωποι που θέλουν να μας κάνουν κακό. Θέλω ανθρώπους που μπορούν να αγαπήσουν τις ΗΠΑ και όλους τους πολίτες της και που θα εργάζονται σκληρά και θα είναι παραγωγικοί» πρόσθεσε.
Το διάταγμα της 6ης Μαρτίου έθετε συνολική απαγόρευση 90 ημερών για την είσοδο πολιτών από Ιράν, Λιβύης, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη και απαγόρευση 120 ημερών για όλους τους πρόσφυγες ενώ η κυβέρνηση έβαζε σε εφαρμογή ισχυρότερες διαδικασίες αποδοχής. Το δικαστήριο επιτρέπει μια περιορισμένη εκδοχή της προσφυγικής απαγόρευσης, που είχε επίσης μπλοκαριστεί από τα δικαστήρια.
Ο Τραμπ εξέδωσε το διάταγμα εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς ανησυχίας για τις τζιχαδιστικές επιθέσεις σε Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλες, Βερολίνο και άλλες πόλεις. Αλλά όσοι αμφισβήτησαν την νομιμότητα του διατάγματος σημείωναν ότι καμιά από τις χώρες που αναφέρονται στο διάταγμα δεν έχει κάνει επίθεση στις ΗΠΑ.
Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια είπαν ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση παραβίαζε τον ομοσπονδιακό νόμο για την μετανάστευση και δημιουργούσε διακρίσεις εναντίον των μουσουλμάνων σε παράβαση του αμερικανικού Συντάγματος. Είχε ονομαστεί «μουσουλμανική απαγόρευση».
Οργανώσεις που είναι αντίθετες με την απαγόρευση, όπως η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), λένε ότι οι περισσότεροι πολίτες από τις χώρες που αναφέρονται στο διάταγμα και επιθυμούν να έρθουν στις ΗΠΑ συνήθως έχουν τις απαιτούμενες διασυνδέσεις. Αλλά εκφράζουν ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα ερμηνεύσει την απαγόρευση όσο ευρέως θα μπορούσε.
«Είναι πολύ σημαντικό για μας σε αυτή την ενδιάμεση περίοδο να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους όρους της απόφασης και δεν θα προσπαθήσει να την χρησιμοποίησει σαν πίσω πόρτα για την εφαρμογή της πλήρους μουσουλμανικής απαγόρευσης όπως επιθυμούσε εξ αρχής» είπε ο Omar Jadwat, δικηγόρος της ACLU. «Η απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους παραβιάζει τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείχνει εύνοια ή να κάνει διακρίσεις σε βάρος μιας θρησκείας. Τα δικαστήρια απέτρεψαν κατ’ επανάληψη αυτή τη μεροληπτική απαγόρευση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τώρα την ευκαιρία να την ακυρώσει οριστικά».
Στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας ο Τραμπ είχε προάγει την «πλήρη και ολοκληρωτική παύση» της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και το διάταγμα ήταν από τις πρώτες εκτελεστικές του πράξεις.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια ασυνήθιστη και ανυπόγραφη απόφαση, έκρινε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση θα μπει σε ισχύ «σε σχέση με ξένους υπηκόους που υπολείπονται καλής προαίρεσης σχέσης με άτομο ή οντότητα στις ΗΠΑ».
Ατομα από τις 6 αυτές χώρες χωρίς καθαρά διαμορφωμένη σχέση δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.
Η υπόθεση ήταν η πρώτη μεγάλη πρόκληση του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επανέφερε την συντηρητική πλειοψηφία σε 5-4, με τον ορισμό του Neil Gorsuch τον Απρίλιο. Υπάρχουν 5 Ρεπουμπλικανοί δικαστές και 4 Δημοκρατικοί. Οι 4 φιλελεύθεροι δικαστές δεν εξέφρασαν άποψη.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top