ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Κατά της κυβέρνησης Τραμπ στράφηκε η πόλη του Σιάτλ

FILE PHOTO: The skyline of Seattle, Washington, U.S. is seen in a picture taken March 12, 2014.  REUTERS/Jason Redmond/File Photo

Η πόλη του Σιάτλ προσέφυγε χθες κατά της κυβέρνησης Τραμπ, εξαιτίας του εκτελεστικού διατάγματος που προβλέπει την παρακράτηση ομοσπονδιακών κονδυλίων για τις «πόλεις ασύλου», όσες δηλαδή πόλεις αρνούνται να εκδιώξουν παράτυπους μετανάστες που έχουν απασχολήσει τον Νόμο .

Ο Τραμπ έχει την κορυφή της ατζέντας του την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Όμως οι αστυνομικές αρχές δεκάδων πόλεων, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες, έχουν δώσει οδηγία στους αξιωματικούς τους να μην ελέγχουν το καθεστώς των αλλοδαπών, στους απλούς ελέγχους της τροχαίας (και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και στις συλλήψεις).

Το επίμαχο διάταγμα είχε υπογραφεί από τον Τραμπ ήδη από της 25 Ιανουαρίου χωρίς μέχρι τώρα να έχει εφαρμοστεί. Όμως οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, για παρακράτηση πόρων στις πόλεις που η τοπική αυτοδιοίκηση προστατεύει τους παράτυπους μετανάστες από τη διαδικασία απέλασης, θορύβησαν τις δημοτικές αρχές.

Ο δήμαρχος του Σιάτλ Εντ Μάρεϊ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Σύνταγμα απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πιέζει τις πόλεις «ωστόσο, αυτό ακριβώς κάνει το διάταγμα του προέδρου. Για άλλη μια φορά αυτή η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να εκφοβίσει».

«Χρήματα όπως οι χορηγήσεις που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την παιδική πορνεία δεν μπορούν να συγχέονται με την μετανάστευση» είπε ο Μάρεϊ προσθέτοντας: «Εφτασε η ώρα για τις πόλεις να αντισταθούν και να ζητήσουν από τη δικαιοσύνη να μπει ένα τέλος στην αγωνία στις πόλεις μας και το χάος στο σύστημά μας».

Απαντώντας στη μήνυση του Σιάτλ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε πως η αποτυχία των μηχανισμών απέλασης όσων αλλοδαπών έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες, καθιστά τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς, αφήνοντας επικίνδυνους εγκληματίες ελεύθερους στους δρόμους».

Οι αστυνομικές αρχές σε δεκάδες πόλεις «ασύλου» όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες και το Σικάγο δεν επιτρέπουν στους αστυνομικούς να ελέγχουν τα χαρτιά για το καθεστώς παραμονής σε περιπτώσεις τροχαίων παραβάσεων ή ελέγχων ρουτίνας και αρνούνται να κρατούν για περισσότερο διάστημα ανθρώπους που οι ομοσπονδιακές αρχές επιθυμούν να απελάσουν.

Ο Μάρεϊ είπε πως στόχος της προσφυγής του Σιάτλ είναι να ορίσει η δικαιοσύνη ότι οι ομοσπονδιακές αρχές «δεν μπορούν να επιβάλουν στους τοπικούς αστυνομικούς να αναμιχθούν με τις ομοσπονδιακές δραστηριότητες για την μετανάστευση».
reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top