ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Λουκέτο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

FEDERAL-STOP

Η πιο ισχυρή κυβέρνηση του κόσμου έβαλε λουκέτο το Σάββατο αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το Κογκρέσο δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις της χώρας.
Για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2013, όπου το «λουκέτο» κράτησε 16 μέρες, οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι πήραν οδηγίες να μείνουν στο σπίτι τους ή σε κάποιες περιπτώσεις να εργαστούν αμισθί μέχρι να εγκριθεί η χρηματοδότηση.
Η παύση της λειτουργίας ξεκίνησε ακριβώς ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Δημοκρατικοί επέμεναν ότι οποιοδήποτε νομοσχέδιο για την ανανέωση της κυβερνητικής χρηματοδότησης πρέπει να περιλαμβάνει μόνιμη προστασία για τους περίπου 700.000 νέους μετανάστες που ήρθαν στη χώρα παράνομα ως παιδιά.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ απέρριψε μια διακομματική συμφωνία στη Γερουσία που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί και να δώσει επίσης στον Λευκό Οίκο 2,7 δισεκ.δολάρια για την ενίσχυση των συνόρων κατά της μετανάστευσης.
Λίγα λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας για την επίτευξη συμφωνίας, ο Λευκός Οίκος του Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για το λουκέτο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Δεν θα διαπραγματευτούμε το καθεστώς των παράνομων μεταναστών ενώ οι Δημοκρατικοί κρατούν τους νόμιμους πολίτες μας ομήρους με τις απερίσκεπτες απαιτήσεις τους».
Το λουκέτο οριστικοποιήθηκε όταν η Γερουσία, που συνεδρίασε την Παρασκευή μέχρι αργά το βράδι, μπλόκαρε ένα νομοσχέδιο για την διατήρηση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.
Η ψηφοφορία ήταν 50-49 πολύ πίσω από τις 60 αναγκαίες ψήφους στο σώμα για να περάσει κάποιο νομοσχέδιο.
Τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι συντάχθηκαν με τους περισσότερους Δημοκρατικούς για να μην περάσει το μέτρο. Ενας ακόμα Ρεπουμπλικανός, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ ψήφισε επίσης «όχι» αλλά μόνο ως κοινοβουλευτική μανούβρα για να έρθει αναγκαστικά άλλο νομοσχέδιο στο σώμα.
Αν και δήλωσαν ότι θα εργαστούν για να αρθεί η παύση λειτουργίας το συντομότερο δυνατόν, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέφυγαν σε αλληλοκατηγορίες.
Ο Μιτς ΜακΚόνελ κράτησε την ίδια γραμμή με τον Τραμπ κάνοντας επίθεση στους Δημοκρατικούς. «Αυτό που μόλις είδαμε στην αίθουσα ήταν μια κυνική απόφαση των Δημοκρατικών να σπρώξουν στην άκρη εκατομμύρια Αμερικανών προς όφελος ανεύθυνων πολιτικών παιχνιδιών» δήλωσε.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ είπε ότι το κόμμα του έκανε σημαντικά βήματα για να επιτευχθεί συμφωνία, όπως το ότι δέχθηκαν την αύξηση της πιθανής χρηματοδότησης για το τείχος που προτείνει ο Τραμπ για τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, με το οποίο είναι ενθέρμως αντίθετοι. Επιτέθηκε και στον πρόεδρο λέγοντας ότι η συμπεριφορά του ήταν σα να επεδίωκε την παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.
Τι θα συμβεί:
Στρατός: Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, ούτε αυτές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Το σύνολο του 1,3 εκατομμυρίου ενστόλων θα εξακολουθήσει να εργάζεται, ωστόσο το πολιτικό προσωπικό που κρίνεται μη απαραίτητο θα τεθεί σε αναγκαστική αργία. Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προειδοποίησε μάλιστα ότι αν διαρκέσει η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους υπάρχει κίνδυνος να μην συντηρούνται τα πολεμικά πλοία και να αναγκαστούν να παραμείνουν στο έδαφος τα αεροσκάφη.
Δικαιοσύνη: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολλούς εργαζόμενους που κρίνονται απαραίτητοι. Βάσει των σχεδίων του, το υπουργείο εκτιμά ότι οι 95.000 από τους 115.000 υπαλλήλους του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κανονικά.
Λευκός Οίκος: Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι του Λευκοί Οίκου σε σύνολο 1.715 θα πρέπει να τεθούν σε αναγκαστική αργία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ χθες. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα διαθέτει αρκετό προσωπικό για να φέρνει εις πέρας τα καθήκοντά του, ενώ αναμένεται να μεταβεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός για να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Εθνικά Πάρκα: Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει ανοικτά τα εθνικά πάρκα, με το προσωπικό ασφαλείας να εργάζεται κανονικά. Το 2013 τα πάρκα είχαν κλείσει με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.
Αξιοθέατα στην Ουάσινγκτον: Το 2013 δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το ινστιτούτο Smithsonian, έκλεισαν, ενώ σε κάποια από αυτά, όπως το Μνημείο του Λίνκολν και τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να αποκλείονται με κορδέλες ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτά.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να περιορίσει την πρόσβαση στα ανοικτά μνημεία. Το Smithsonian από την πλευρά του έχει επισημάνει ότι τα μουσεία του μπορούν να παραμείνουν ανοικτά το πρώτο Σαββατοκύριακο.
Ταξίδια: Οι επιβάτες των τραίνων και των αεροπλάνων δεν επηρεάστηκαν από την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το 2013. Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων είχε επίσης συνεχιστεί, αν και με κάποιες καθυστερήσεις.
Δικαστήρια: Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, περιλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν για τρεις εβδομάδα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

πηγή: reuters.com/cnn.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top