ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Μέσω Twitter η ανακοίνωση της απομάκρυνσης της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας

nielsen-trump

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, η Κίρστεν Νίλσεν, αποχωρεί από τον θώκο, ανήγγειλε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter την Κυριακή.

Την πληροφορία ότι η Νίλσεν επρόκειτο να υποβάλει την παραίτησή της μετέδωσε λίγη ώρα πριν επισημοποιήσει την εξέλιξη το CBS News, σύμφωνα με το οποίο δεν ήταν σαφές εάν η αποχώρησή της θα γινόταν οικειοθελώς.

Σε άλλο tweet, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι ο Κέβιν ΜακΑλίναν, νυν διευθυντής της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (Customs and Border Protection, CBP), θα αναλάβει μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Ασφαλείας.

Η 46χρονη Νίλσεν ανέλαβε τον θώκο τον Δεκέμβριο του 2017. Τέθηκε επικεφαλής ενός υπουργείου με ευρείες αρμοδιότητες, το οποίο εντέλλεται να εφαρμόσει ορισμένες από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ: από το σχέδιό του για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό ως τον διαχωρισμό των ανήλικων μεταναστών από τις οικογένειές τους. Στόχος των πολιτικών αυτών ήταν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών από το Μεξικό και κράτη της κεντρικής Αμερικής που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ. Η Νίλσεν είχε επικριθεί έντονα από τους Δημοκρατικούς και είχε βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρά ερωτήματα στο Κογκρέσο.

Αργά την Κυριακή η Νίλσεν έγραψε στο Twitter ότι θα μείνει μέχρι την Τετάρτη για να διευκολύνει την μετάβαση. Στην διάρκεια του περασμένου χρόνου οι φήμες για αποχώρησή της από το υπουργείο ήταν συχνές, ιδιαίτερα μετά το κύμα αντιδράσεων που είχε προκληθεί μετά τον διαχωρισμό οικογενειών στα σύνορα με το Μεξικό.

Τον Μάρτιο ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν στα σύνορα ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας 10ετίας. Πολλοί από αυτούς ήταν από την Κεντρική Αμερική που αναζητούσαν άσυλο στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ήταν τόσο εκνευρισμένος με την αύξηση που ανακοίνωσε περικοπή της βοήθειας των ΗΠΑ προς Γουατεμάλα, Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ. Επίσης απείλησε ότι θα κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, αν και αργότερα συνόδευσε αυτή την πρόταση με απειλή να βάλει δασμούς σε εισαγωγές αυτοκινήτων.

Στην επιστολή παραίτησης η Νίλσεν ζήτησε περισσότερα από το Κογκρέσο και τα δικαστήρια, που εναντιώνονται σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ όπως η προσπάθεια περιορισμού της μετανάστευσης από μουσουλμανικά κράτη και το συνοριακό τείχος.
Ο Τραμπ επιτέθηκε και στο Κογκρέσο με άλλο ένα tweet το βράδυ της Κυριακής λέγοντας: «Η χώρα είναι ΓΕΜΑΤΗ».


Η παραίτηση της Νίλσεν είναι η πιο πρόσφατη αποχώρηση από την κυβέρνηση, η οποία μένει με μόνο 4 γυναίκες. Ανάμεσα σε άλλες θέσεις ο Τραμπ πρέπει να βρει μόνιμο υπουργό άμυνας και προσωπάρχη.

reuters.com/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top