ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Νέα εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος υπέγραψε ο Τραμπ

Trump-Travel-Ban

Νέα εκδοχή του μεταναστευτικού διατάγματος που ανέστειλε η δικαιοσύνη και είχε προκαλέσει κατακραυγή διεθνώς υπόγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ.

Στη νέα εκδοχή απαγορεύεται η μετανάστευση από έξι μουσουλμανικές χώρες, αλλά όχι από το Ιράκ -το οποίο περιλαμβανόταν στο διάταγμα του Ιανουαρίου και έχει σβηστεί συγκεκριμένη αναφορά στην προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι πολίτες από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη θα απαγορεύεται να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για διάστημα 90 ημερών.

Το διάταγμα είχε προκαλέσει κατακραυγή και ομοσπονδιακός δικαστής είχε αναστείλει την εφαρμογή του στις 3 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι το εκτελεστικό διάταγμα είναι απαραίτητο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με νομικούς το νέο προσωρινό ταξιδιωτικό διάταγμα απαγόρευσης είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί δικαστικά.

Το νέο διάταγμα απαγόρευσης που μπαίνει σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου δεν περιλαμβάνει το Ιράκ και προσθέτει κατηγορίες ανθρώπων που μπορούν να εξαιρεθούν από το διάταγμα. Περιλαμβάνει εξαιρέσεις όπως ταξιδιώτες που έχουν προηγούμενα γίνει δεκτοί στις ΗΠΑ για εργασία ή σπουδές, όσους θέλουν να επισκεφτούν ή να ζήσουν με στενούς συγγενείς και όσους θα είχαν να αντιμετωπίσουν κακουχίες αν η είσοδος τους απαγορευόταν. Επίσης περιλαμβάνει στις εξαιρέσεις νήπια, παιδιά και υποψήφιοι υιοθεσίας ή άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής βοήθειας, υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών.

Όλες οι εξαιρέσεις κάνουν το νέο διάταγμα «πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί» λέει στο Reuters ο δικηγόρος Άντριου Γκρίνφιλντ, ειδικός για θέματα μετανάστευσης.

Νομικοί που αμφισβητούν το διάταγμα απαγόρευσης, όπως η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, λένε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για το κατά πόσο δικαιολογείται το διάταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας και οι αναθεωρήσεις του δεν απαντούν στις ανησυχίες ότι το διάταγμα κάνει διακρίσεις με βάση την θρησκεία.

Ο Άνταμ Λόριντσεν, δικηγόρος από το Σαν Φρανσίσκο που εκπροσωπεί φοιτητές που έχουν προσφύγει κατά του πρώτου διατάγματος, σημειώνει ότι το αναθεωρημένο διάταγμα εξακολουθεί να στοχεύει μουσουλμανικές κατά πλειοψηφία χώρες.

Η προηγούμενη εκδοχή του διατάγματος, που υπογράφτηκε στις 27 Ιανουαρίου, είχε στόχο να κλείσει τα σύνορα επί πολλούς μήνες στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες.

Η βασική αλλαγή είναι πως το Ιράκ δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που πλήττονται από πλήρη απαγόρευση.

«Το Ιράκ δεν είναι πλέον στον κατάλογο, λόγω των ενισχυμένων διαδικασιών επαλήθευσης και των μέτρων που έλαβε για τη διαβίβαση πληροφοριών» είπε η Κέλιαν Κόνγουεϊ σύμβουλος του Λευκού Οίκου  στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top