ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Νέα κριτήρια για βίζα για πολίτες 6 μουσουλμανικών χωρών

us-trump-travel-ban-20170130

Οι αιτούντες βίζα για τις ΗΠΑ από 6 χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία πρέπει να έχουν στενή οικογενειακή σχέση ή επίσημους δεσμούς με αμερικανική οντότητα σύμφωνα με τις οδηγίες που διένειμε το υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.

Οι οδηγίες ορίζουν στενή οικογενειακή σχέση τον γονέα, σύζυγο, παιδί, ενήλικο γυιό ή κόρη, γαμπρό ή νύφη ή αδελφό, όπως και θετά αδέλφια, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που στάλθηκε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές μεταδίδει το Reuters.

Το τηλεγράφημα, που πρώτα αναφέρθηκε από το Associated Press, λέει ότι στενή οικογένεια «δεν περιλαμβάνει παππούδες, εγγόνια, θείες, θείους, ανιψιούς, ξαδέλφια, αρραβωνιαστικούς και άλλα μέλη οικογένειας».

Επίσης ορίζει ότι η οποιαδήποτε σχέση με αμερικανική οντότητα «πρέπει να είναι επίσημη, τεκμηριωμένη και διαμορφωμένη σε κανονικές συνθήκες και όχι με το σκοπό να αποφύγει το εκτελεστικό διάταγμα», κάνοντας αναφορά στο διάταγμα της 6ης Μαρτίου που είχε χαρακτηριστεί σαν «μουσουλμανική απαγόρευση».

Οι οδηγίες δίνουν συμβουλές στα προξενικά γραφεία για την ερμηνεία της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία επιτρέπει την εφαρμογή μέρους του εκτελεστικού διατάγματος που είχε μπλοκαριστεί από τα κατώτερα δικαστήρια, μέχρι την τελική επί της ουσίας απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα.

Οι έξι χώρες των οποίων οι πολίτες καλύπτονται από το εκτελεστικό διάταγμα είναι Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη.

Η γλώσσα του τηλεγραφήματος αντικατοπτρίζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν και δίνει μια πολύ στενή ερμηνεία του όρου «στενή οικογένεια».

Το βράδυ της Τετάρτης δεν είχε ξεκαθαριστεί αν η ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση του Δικαστηρίου θα προκαλέσει νέες νομικές διαδικασίες από όσους αντιτίθενται στην απαγόρευση.

Από τους νέους κανόνες εξαιρούνται εκείνοι που έχουν επιχειρηματικές ή εκπαιδευτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.Όσοι έχουν ήδη έγκυρες θεωρήσεις δεν επηρεάζονται. Ούτε εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία δικαίωσε εν μέρει τον Αμερικανό πρόεδρο διατάσσοντας την μερική εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματός του.

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα επί της ουσίας τον Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανόνες θα ισχύσουν για τουλάχιστον 90 ημέρες.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top