ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο προβλέπει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

imf1

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε από τον  συντηρητικό βουλευτή   Μπιλ Χάιζενγκα νομοσχέδιο που ουσιαστικά προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αντιταχθούν σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Μπιλ Χουιζένγκα είναι συντηρητικός από το Μίσιγκαν, ο οποίος εξέλεγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2011 με τη στήριξη του υπερσυντηρητικού Tea Party.

Αν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο υπαγορεύει ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ταμείο οφείλει να καταψηφίσει πρόταση για νέα δάνεια εάν η αποδέκτρια χώρα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από άλλον οργανισμό στον οποίο η Ουάσιγκτον δεν είναι μέλος. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων στήριξης προς την Ελλάδα προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Εάν η αμερικανική αντίσταση δεν κατορθώσει να εμποδίσει την παροχή βοήθειας, το νομοσχέδιο υπαγορεύει ότι οι ΗΠΑ θα αρνηθούν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στο ΔΝΤ, έως ότου η χώρα εξοφλήσει κάθε δόση στήριξης που εγκρίθηκε ή αποταμιεύτηκε κατά τους προηγούμενους 24 μήνες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης καταψήφιση κάθε νέου προγράμματος στήριξης εφόσον το Ταμείο κρίνει ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα – όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα για την Ελλάδα.

Η εν λόγω προϋπόθεση μπορεί να παρακαμφθεί με προσωπική, έγγραφη παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία θα εξηγεί στο Κογκρέσο ότι ο νέος δανεισμός πρέπει να εγκριθεί επειδή συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος.

Τέλος, το νομοσχέδιο υπαγορεύει αντίσταση σε νέα βοήθεια εάν το χρέος προς το Ταμείο δεν καταστεί ανώτερο σε σχέση με το χρέος προς τον ESM.

«Το ΔΝΤ υποτίθεται πως είναι δανειστής ύστατης λύσης, όχι φύλλο συκής […] για τα μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Χάιζενγκα σύμφωνα με τους  «Financial Times». «Επί επτά χρόνια τώρα το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει αξιωματούχους της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους», με αρνητικές συνέπειες για την αξιοπιστία του Ταμείου και την ίδια την Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο Χάιζενγκα έρχεται στον απόηχο των προτάσεων του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό, που προβλέπουν περικοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης για διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς κατά 650 δισεκ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Ανάμεσα στα «θύματα» των προτεινόμενων περικοπών συγκαταλέγεται η Παγκόσμια Τράπεζα, αδελφός οργανισμός του ΔΝΤ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ελέγχουν το 16,53% των ψήφων στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι Ευρωπαίοι, αθροιστικά, ελέγχουν περίπου το 35%.

πηγή: skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top