ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ξεκινά η πρώτη δίκη βοηθού του Ντ.Τραμπ στα πλαίσια της έρευνας για την ρωσική ανάμιξη

trump-manafort

Η πρώτη δίκη αποφασιστικής σημασίας που αρχίζει για τον Πολ Μάναφορτ σήμερα στη Βιρτζίνια αποτελεί μόλις μία διάσταση της έρευνας για την Ρωσία που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Η έκβασή της θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στη δουλειά που κάνει ο ίδιος, σχολιάζει το “Politico”.

Μία καταδίκη σε βάρος του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες απάτης και φοροδιαφυγής, θα προσφέρει στον Μάλερ τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής αντίδρασης στους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τους οποίους ο Μάλερ προβαίνει σε ένα πολιτικό “ κυνήγι μαγισσών.”

Μία αθώωση του Μάναφορτ θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις εκτιμήσεις ως προς την αξιοπιστία της έρευνας, καθώς θα δώσει στον πρόεδρο Τραμπ και στους Ρεπουμπλικάνους ένα ουσιαστικό επιχείρημα για την υποβάθμιση της αξιοπιστίας της έρευνας του Μάλερ.
Μία τέτοια εξέλιξη, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου.

Η δίκη του Μάναφορτ δεν θα αγγίξει σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο Τραμπ ή τις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά η επιρροή που θα ασκήσει –αρνητική ή θετική– θα κριθεί στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ αναφέρονται στη δουλειά που έκανε για λογαριασμό της Ουκρανίας, πριν ενταχθεί στο επιτελείο του Τραμπ, ενώ έχουν προέκταση και σε μερικές πιο πρόσφατες αιτήσεις δανειοδότησης εκείνη για εκείνη την περίοδο.

Παρά όμως το γεγονός ότι οι κατηγορίες εστιάζονται σε οικονομικά εγκλήματα, η δίκη μπορεί να επιφέρει πολιτικά επιβλαβή πρωτοσέλιδα για έναν άνθρωπο που «έτρεχε» την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ για τριες μήνες και πήρε μέρος τον Ιούνιο 2016 στην συνάντηση με Ρώσους που πρόσφεραν πληροφορίες εναντίον της αντιπάλου του Τραμπ Χίλαρι Κρίνοντον. Η συνάντηση αποτελεί κεντρικό σημείο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ.

Την Δευτέρα η εισαγγελία είπε ότι προτίθεται να αποδείξει ότι ο Μάναφορτ κέρδισε περισσότερα από 60 εκατ.δολάρια ασκώντας πιέσεις υπέρ της φιλορωσικής πρώην ουκρανικής κυβέρνησης και δεν δήλωσε «σημαντικό ποσοστό» από αυτά τα χρήματα.

Οι δικηγόροι του θα προσπαθήσουν να αποκλείσουν αποδείξεις που αναφέρουν λεπτομέρειες της δουλειάς του Μάναφορτ στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα είναι «άσχετο, μεροληπτικό και αχρείαστα χρονοβόρο».

Ο Μάναφορτ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες. Οι εννέα από αυτές που αφορούν τραπεζική απάτη και κατηγορίες συνωμοσίας επιφέρουν 30ετείς ποινές η κάθε μία .

Με δεδομένα τα αποδεικτικά στοιχεία ωστόσο, κάποιοι ειδικοί λένε ότι ο Μάναφορτ μπορεί να υπολογίζει σε πιθανή χάρη από τον Τραμπ. Ο τελευταίος έχει αποκαλέσει τον Μάναφορτ «καλό άνθρωπο» που δέχεται άδικη μεταχείριση.

Η δίκη ξεκινά με την επιλογή 12μελούς σώματος ενόρκων και συμπίπτει με την αυξανόμενη φημολογία ότι ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κοέν μπορεί να συνεργαστεί με τους ομοσπονδιακούς εναντίον του προέδρου. Η ομάδα του Μάλερ εκτιμά ότι θα χρειαστεί 8-10 μέρες για να παρουσιάσει τα στοιχεία της στους ενόρκους, κάτι που σημαίνει ότι η δίκη μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/ reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top