ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ορκωμοσία εν μέσω διαδηλώσεων

women's march

Ξεκίνησε σαν αυθόρμητη φεμινιστική διαμαρτυρία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναμένεται να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Αμερικάνικη ιστορία – μια πολυπληθής πορεία με δυναμικά αιτήματα που θα σταμπάρει την πρώτη μέρα του νέου προέδρου.

Πριν καν προλάβουν να μετακινήσουν τις μπάρες της ορκωμοσίας, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να πάρουν μέρος στην Πορεία των Γυναικών στην Ουάσιγκτον στις 21 Ιανουαρίου.

«Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ πορεία τέτοιου μεγέθους για τόσο μεγάλο φάσμα αιτημάτων» λέει η Κέιλιν Γουίτινχαμ, πρόεδρος της ένωσης μαύρων γυναικών δικηγόρων. «Πρέπει όλοι να σταθούμε ενωμένοι σα μια δύναμη που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς».

Στην Πορεία των Γυναικών συμμετέχουν σχεδόν 200 προοδευτικές ομάδες, μικρές και μεγάλες, που συνυπογράφουν την πλατφόρμα. Τα θέματα που βάζουν είναι από το περιβάλλον και τις νόμιμες εκτρώσεις, ως τα δικαιώματα ψήφου, ελευθερία του τύπου, φυλετική ισότητα και υψηλότερα ελάχιστα μεροκάματα. Οι άνδρες είναι ευπρόσδεκτοι να πάρουν μέρος.

Πάνω από 300 ταυτόχρονες τοπικές διαμαρτυρίες θα οργανωθούν σε 50 πολιτείες και προγραμματίζονται και πορείες σε άλλες 30 χώρες, λέει η Λίντα Σαρσούρ απο τους οργανωτές.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια σε μια κυβέρνηση που απειλεί όλα τα πιστεύω μας, μέσα από μια διαμαρτυρία που ελπίζουμε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προοδευτικά κινήματα βάσης στην ιστορία» λέει η Σαρσούρ.

Μια εξίσου σημαντική λεπτομέρεια που υπογραμμίζει τη σημασία και το μέγεθος της πορείας του Σαββάτου, είναι πως, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη διαδήλωση θα συμμετάσχουν και πολλές γυναίκες που ποτέ πριν στη ζωή τους δεν είχαν πάρει μέρος σε παρόμοιες πορείες και διαδηλώσεις.

Επίσης αναμένεται και συμμετοχή από μεγάλους σταρ: μερικές από τις επιβεβαιωμένες παρουσίες περιλαμβάνουν τις Scarlett Johansson, Julianne Moore, Jessica Chastain, America Ferrera, Uzo Aduba, Zendaya, Katy Perry και Cher.

Πριν λίγες ημέρες οι οργανωτές του Women’s March δημοσίευσαν ένα τετρασέλιδο μανιφέστο στο οποίο εξηγούν εις βάθος τις αρχές και τους στόχους της διαδήλωσης του Σαββάτου, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν και δεκάδες άλλες αδελφικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα (και στον κόσμο-ακόμα και στην Αθήνα), προκειμένου «να μεταδώσουν ένα τολμηρό μήνυμα αντίστασης και αυτό-διάθεσης».

Το μανιφέστο περιγράφει τον σκοπό, τις αξίες και τις αρχές της διαδήλωσης και απευθύνει χαιρετισμό σε ιστορικά κινήματα που προηγήθηκαν αυτού: τις σουφραζέτες, το κίνημα για την κατάργηση της δουλείας, το κίνημα Ινδιάνων της Αμερικής, το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων, το κίνημα του Black Lives Matter, το Occupy Wall Street καθώς και τον αγώνα για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας.

«Η απελευθέρωσή μας (ως χώρα) είναι άρρηκτα δεμένη με την απελευθέρωση του καθενός από εμάς ξεχωριστά», αναφέρει η ανακοίνωση. «Το Women’s March on Washington περιλαμβάνει ηγέτες των οργανώσεων και των κοινοτήτων που οικοδομούν εδώ και ολόκληρες γενιές τα θεμέλια για κοινωνική πρόοδο. Χαιρετίζουμε τέτοιου είδους ζωντανές συνεργασίες και τιμούμε την κληρονομιά των κινημάτων που προηγήθηκαν του δικού μας».

Η πλατφόρμα του Women’s March on Washington συμπεριλαμβάνει επίσης στις αξίες της το ζήτημα της διαφοράς μισθών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, την ελευθερία των γυναικών στην αναπαραγωγή, τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και την επί πληρωμή άδεια για οικογενειακούς λόγους, όλα τους ζητήματα που εντάσσονται στην ατζέντα του φεμινισμού.

WEBSITE: https://www.womensmarch.com/
FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/Womens-March-on-Washington-1338822066131069/
TWITTER: https://twitter.com/womensmarch
INSTAGRAM: http://www.instagram.com/womensmarch

Μερικές από τις άλλες εκδηλώσεις – διαμαρτυρίες που οργανώνονται με αφορμή την ορκωμοσία είναι:

 #Trump420: 20 Ιανουαρίου

Οι υποστηρικτές της μαριχουάνας θα μοιράσουν 4200 δωρεάν «τσιγαρλίκια» το πρωί της ορκωμασίας.

Η πρωτοβουλία είναι της ομάδας DCMJ, που είχε την πρωτοβουλία για την νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για αναψυχή στην πρωτεύουσα.

Οι εθελοντές θα μοιράσουν τα τσιγάρα μαριχουάνας – δύο το άτομο – από τις 8 το πρωί. Μετά, τέσσερα λεπτά και 20 δεύτερα μετά την ορκωμοσία, θα ζητήσουν από τον κόσμο να τα ανάψει.

«Η όλη διαδικασία είναι για να υπερασπιστούμε την πρωτοβουλία να επιτραπεί στην περιφέρεια της Κολούμπια να έχει νόμιμη μαριχουάνα» λέει ο Άνταμ Έιντινγκερ, 44 ετών, που είχε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα του 2014 και είναι ιδρυτής της ομάδας, προσθέτοντας ότι επίκεντρο της διαμαρτυρίας είναι ο Τζεφ Σέσσιονς που ο Τραμπ έχει ορίσει για το υπουργείο Δικαιοσύνης. .

#InaugurateTheResistance

Η  ένωση Answer (“Act now to stop war and end racism”) θα οργανώσει μαζική διαμαρτυρία την μέρα της ορκωμοσίας στην Freedom Plaza.

Η InaugurateTheResistance καλεί για πολιτική επανάσταση, μάχη ενάντια στον πόλεμο, το μιλιταρισμό, το ρατσισμό, την αντιμεταναστευτική ρητορική και τα εργατικά δικαιώματα.

Η πρόσκληση μέσω Facebook σημειώνει ότι η ένωση   Answer είχε την ελπίδα ότι ο Μπέρνι Σάντερς θα ήταν επικεφαλής της επανάστασης αυτής, αλλά η καμπάνια του «καταπιέστηκε». Πάνω από 11.000 έχουν δηλώσει ότι θα παρουν μέρος.

Rise Above Conference: 21-22 Ιανουαρίου

Οι δικηγόροι που ανησυχούν ότι οι πολιτικές Τραμπ μπορεί να παραβιάσουν το σύνταγμα, διαδηλώνουν με «δικηγορίστικο» τρόπο: οργανώνουν συνδιάσκεψη στην πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο της ορκωμοσίας.

«Είμαστε πολύ οργανωμένη και μεθοδική ομάδα. Τι άλλο να κάναμε;» είπε η Τρέισι Φάιτ Λαβ, ιδρύτρια της οργάνωσης Δικηγόροι για Καλή Διακυβέρνηση, που ξεκίνησε σαν ομάδα στο  Facebook την επομένη των εκλογών.

Η Λαβ ήλπιζε στην συμμετοχή 200 δικηγόρων στην ομάδα, κυρίως από την τάξη της στο Χάρβαρντ. Μέσα σε 72 ώρες συγκέντρωσε συμμετοχή 60.000 ανθρώπων. Τώρα τα μέλη αριθμούν τις 130.000 από τους οποίους περίπου 80% είναι εν ενεργεία δικηγόροι.

Η συνδιάσκεψη Rise Above conference, που συνδιοργανώνεται με την ομάδα RISE When We Fall, θα φιλοξενήσει ομιλητές για την καταστολή των δικαιωμάτων ψήφου, πάνελς για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και συζήτηση για τις ονομασίες των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου.

«Πολλές από τις πολιτικές και τις προτάσεις που προωθεί φαίνεται να είναι αντίθετες με τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζεται η αμερικανική διακυβέρνηση» λέει η Λαβ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top