ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα μείωσε την ποινή της Μάνινγκ

Chelsea Manning is pictured in this 2010 photograph obtained on August 14, 2013.Courtesy U.S. Army/Handout via REUTERS

Ο Πρόεδρος Ομπάμα μείωσε την ποινή φυλάκισης της Τσέλσι Μάνινγκ, της αναλύτριας που καταδικάστηκε το 2010 για την διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων στα WikiLeaks.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η μετατροπή της ποινής της Μάνινγκ δεν συνδέεται με την αυξανόμενη ανησυχία της Αμερικανικής κυβέρνησης για τις ενέργειες των WikiLeaks στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας ή την υπόσχεση του ιδρυτή τους Τζούλιαν Άσανζ να αποδεχτεί την έκδοση στις ΗΠΑ αν αφεθεί ελεύθερη η Μάνινγκ.

Η Μάνινγκ ήταν στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης για τα κυβερνητικά μυστικά όταν προμήθευσε πάνω από 700 χιλιάδες έγγραφα, βίντεο, διπλωματικά τηλεγραφήματα και περιγραφές μαχών στα WikiLeaks. Για την διαρροή καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση.

Η κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ποινή της έτσι ώστε να αποφυλακιστεί τον Μάιο προκάλεσε πανηγυρισμούς στην κοινότητα των Wikileaks, που ανάρτησαν στο twitter το μήνυμα «ΝΙΚΗ» και πλήθος οργανώσεων που υποστηρίζουν την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών επικρότησαν την απόφαση.

wikileaks-victory

Τα Wikileaks είχαν πει προ μηνών πως αν η Μάνινγκ αποφυλακιστεί, ο ιδρυτής τους Τζούλιαν Άσανζ, που βρίσκεται από το 2012 απομονωμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, θα συμφωνούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

wikileaks-victory

Η Τσέλσι Μάνινγκ, ο Τζούλιαν Άσανζ και ο Σνόουντεν -στον οποίο η Ρωσία έδωσε επίσης την Τετάρτη διετή παράταση παραμονής- είναι τα πιο γνωστά «βαθειά λαρύγγια» στην παγκόσμια κοινή γνώμη για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων.

Από την άλλη μεριά όμως ο πρόεδρος Ομπάμα δέχεται τα πυρά όσων ζητούσαν σκληρή στάση

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top