ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωση δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

STEEL-PIPES

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα εφαρμοστούν δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ και θα ισχύσουν για πολύ καιρό, ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εταιρειών στον Λευκό Οίκο.

Δασμοί 25% θα επιβληθούν σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, επιβεβαιώνοντας ανάρτηση του κ. Τραμπ νωρίτερα στο Twitter ότι θα ληφθούν μέτρα για «ελεύθερο, δίκαιο και έξυπνο εμπόριο».


Η πρόθεση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς ήταν γνωστή απο καιρό ενώ η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα με επιβολή δασμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί αγρότες είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές σόγιας στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα στον κόσμο.

Οι φόβοι για κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου επέδρασε στις τιμές των μετοχών των ασιατικών χαλυβουργιών και κατασκευαστών που προμηθεύουν την αμερικανική αγορά, μετά από μια δύσκολη νύχτα στην Wall Street.

Ο Τραμπ είπε ότι θα ανακοινωθούν επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα δασμοί εισαγωγής 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, ωστόσο αργότερα αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι κάποιες λεπτομέρειες θα χρειαστεί να λειανθούν.

«Η επιβολή τέτοιων δασμών δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο από το να στρεβλώσει το εμπόριο και τελικώς, πιστεύουμε θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας» είπε σε δημοσιογράφους ο Αυστραλός υπουργός εμπορίου Steven Ciobo. «Η ανησυχία μου είναι ότι με τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να περιμένουμε αντίποινα μέτρα από άλλες μεγάλες οικονομίες. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Η Αυστραλία, που είναι πρωταγωνιστής την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού από την οποία έχει αποσυρθεί ο Τραμπ, έχει ζητήσει εξαίρεση από τις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο χάλυβας είναι σημαντικό θέμα για τον Τραμπ ο οποίος έχει δεσμευτεί να ανατάξει την αμερικανική βιομηχανία και να τιμωρήσει αυτό που θεωρεί ως αθέμιτη εμπορική πρακτική, ιδιαίτερα από την Κίνα.

Αν και η Κίνα έχει μόνο το 2% των εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ, η μαζική παραγωγή έχει προκαλέσει παγκόσμιο πλεόνασμα που έχει οδηγήσει χαμηλά τις τιμές.

«Η επίδραση στην Κίνα δεν είναι μεγάλη» είπε ο Li Xinchuang, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Σιδήρου και Χάλυβα της Κίνας. «Δεν μπορεί να γίνει τίποτα για τον Τραμπ.»

Η Νότια Κορέα, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ μετά τον Καναδά και τη Βραζιλία, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους μέχρι να οριστικοποιηθούν τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τους δασμούς.

Οι χαλυβουργίες της Ασίας φοβούνται ότι οι δασμοί θα έχουν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι εγχώριες αγορές τους με προϊόντα που δεν έχουν αλλού να πάνε.

Λόγοι εθνικής ασφάλειας

Η κυβέρνηση Τραμπ επικαλέστηκε για την ενέργεια αυτή και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται εγχώριες προμήθειες για τα τανκς και τα πολεμικά τους πλοία.

Αντίθετα με την γενική επιβολή που ο Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε προτείνει στοχευμένες ταρίφες για τον χάλυβα και καθυστέρηση στην επιβολή δασμών για το αλουμίνιο.

«Εξακολουθούμε να αναζητούμε διευκρινήσεις» είπε ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου. «Δεν πιστεύω ότι οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ιαπωνία, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, βλάπτει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ με κανένα τρόπο, και θα θέλαμε να το εξηγήσουμε αυτό στις ΗΠΑ».

Ανησυχία για την επίκληση των λόγων εθνικής ασφάλειας εξέφρασε και η Ινδία.

«Η αύξηση στην απασχόληση πολύ μικρότερη από την προσδοκώμενη»

Ο Τραμπ θεωρεί ότι οι δασμοί θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας αλλά πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι το αποτέλεσμα της αύξησης τιμών για τους καταναλωτές χάλυβα και αλουμινίου, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα δημιουργήσει.

Στοιχεία της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης (American Economic Association) έδειξαν πως το εργατικό δυναμικό στον αμερικανικό χαλυβουργικό κλάδο έχει μειωθεί κατά τρία τέταρτα την περίοδο 1962-2005, λόγω της τεχνολογικής προόδου και όχι του ανταγωνισμού από το εξωτερικό. «Οπότε, ακόμη και αν ο προστατευτισμός στο εμπόριο οδηγήσει σε τόνωση της εγχώριας παραγωγής, η αύξηση στην απασχόληση θα είναι πολύ μικρότερη από την προσδοκώμενη», σημειώνεται σε μελέτη του ανεξάρτητου οικονομικού δικτύου Econofact.

«Από το παρελθόν έχουμε διδαχθεί πως αυτές οι μονομερείς κινήσεις δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για αντίποινα. Οι δασμοί στον χάλυβα που είχαν επιβληθεί επί Μπους εξέθεσαν τις αμερικανικές εξαγωγές πορτοκαλιών από τη Φλόριντα και υφασμάτων από τη Βόρεια Καρολίνα σε αντίποινα άλλων χωρών», αναφέρεται από την Econofact. To 2002, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους είχε επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, αλλά απέσυρε τα μέτρα ένα χρόνο μετά.

Η Toyota Motor Corp είπε ότι οι δασμοί θα ανεβάσουν σημαντικά το κόστος και άρα και τις τιμές για αυτοκίνητα και φορτηγά που πωλούνται στις ΗΠΑ.

Αντιδράσεις από την Ευρώπη

Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γερμανίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει αποφασιστικά στους δασμούς, προτείνοντας αντίμετρα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι όταν η βιομηχανία μας δέχεται άδικο χτύπημα και χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ.

Τον ΠΟΕ επικαλέστηκε και η Γερμανική Ενωση Χαλυβουργιών, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραβιάζει τους κανόνες του.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υπενθύμισε το καθαρό οικονομικό όφελος για τη χώρα από την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, παρότι τα πλεονεκτήματα δεν κατανέμονται πάντοτε ισομερώς. Πιο επικριτικός, ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Ντάντλεϊ επισήμανε ότι «ο προστατευτισμός δεν είναι η απάντηση». Προειδοποίησε πως τέτοιας φύσεως μέτρα προκαλούν αντίποινα και πλήττουν τους εργαζομένους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top