ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

trump-sou-2

Ο πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης αφού υπογράψει το νομοσχέδιο του Κογκρέσου για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Το βράδυ της Πέμπτης αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος θα ανακοινώσει περίπου 8 δισεκ. δολάρια δαπάνες για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό μέσα από εκτελεστικά διατάγματα, μέρος των οποίων θα είναι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

Το ποσό περιλαμβάνει 1,375 δισεκ. δολάρια μέσω νόμου για περίφραξη στο Τέξας, 600 εκατ. δολάρια από το ταμείο κατάσχεσης ναρκωτικών του υπουργείου Οικονομίας, 2,5 εκατ. δολάρια από το πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας για απαγόρευση των ναρκωτικών και 3,5 εκατ. δολάρια από τον προϋπολογισμό αμυντικών κατασκευών υπό την κήρυξη της κατάστασης ανάγκης από τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ θα μιλήσει για το τείχος στον Κήπο των Ρόδων στις 10.00 τοπική ώρα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψει τον νόμο για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης, και όπως έχει δηλώσει, θα αναλάβει και επιπλέον εκτελεστική δράση – συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης έκτακτης ανάγκης – για να εξασφαλίσει ότι θα σταματήσουμε στα σύνορα την κρίση εθνικής ασφάλειας και την ανθρωπιστική κρίση» είπε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η Γερουσία ψήφισε 83-16 το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης, που προβλέπει περαιτέρω χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων αλλά όχι πόρους για το τείχος του Τραμπ.

Το νομοσχέδιο, αποτέλεσμα διακομματικής διαπραγμάτευσης, πέρασε από την Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, μία μέρα πριν το δεύτερο «shutdown» της κυβέρνησης, με ψήφους 300-128.

Με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ο Τραμπ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πόρους από διάφορα τμήματα της κυβέρνησης για να επεκτείνει το μήκος του συνοριακού φράκτη, σύμφωνα με πηγές του NBC News.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι είπε την Πέμπτη ότι αν ο Τραμπ προχωρήσει στην κήρυξη της εθνικής έκτακτης ανάγκης, οι Δημοκρατικοί θα εξετάσουν την περίπτωση να στραφούν εναντίον του νομικά.

Σε κοινή ανακοίνωση με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν την συνταγματική διάκριση των εξουσιών. «Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι παράνομη πράξη, κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας του προέδρου και απέλπιδα προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν τηρεί την καίρια υπόσχεσή του να επιβάλει στο Μεξικό να πληρώσει εκείνο για το τείχος» λέει η ανακοίνωση.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Είχε καταρτιστεί από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών με σκοπό να αποτραπεί η νέα μερική αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. Στο κείμενο προβλέπεται ένα ποσό για την ασφάλεια των συνόρων, όχι πάντως τα κονδύλια ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων που απαιτούσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top