ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Παραίτηση του συμβούλου για θέματα ασφαλείας

trump-flynn

Ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του προέδρου Ντ. Τραμπ, Μάικλ Φλιν, παραιτήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά τις αναφορές ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και άλλους αξιωματούχους για τις επαφές του με την Ρωσία, λιγότερο από ένα μήνα μετά τον διορισμό του.

Στην επιστολή παραίτησης ο Μάικλ Φλιν ανέφερε ότι είχε αρκετές τηλεφωνικές επαφές με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδους και ότι έδωσε «ανεπαρκείς πληροφορίες» για τις συζητήσεις αυτές στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Ο αντιπρόεδρος προφανώς βασιζόμενος στις πληροφορίες του Φλιν αρχικά είπε ότι ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας δεν είχε συζητήσει το θέμα των κυρώσεων με τον Ρώσο επιτετραμμένο, αν και ο Φλυν αργότερα παραδέχθηκε ότι μπορεί το θέμα αυτό να είχε μπει στη συζήτηση.

Οι τυχόν συζητήσεις του κ. Φλιν σχετικά με τις κυρώσεις θα παραβίαζε το νόμο που απαγορεύει σε ιδιώτες να ασκούν διπλωματία, εφόσον έγιναν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Ο απόστρατος στρατηγός είχε αρχικά αρνηθεί ότι είχε μιλήσει για τις κυρώσεις με τον πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ. Στη συνέχεια όμως ανασκεύασε δια εκπροσώπου του, λέγοντας πως δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα εάν το θέμα είχε τεθεί επί τάπητος.

Η αποκάλυψη ήταν άλλο ένα αποσταθεροποιητικό χτύπημα για μια κυβέρνηση που ήδη έχει υποστεί μια μεγάλη νομική ήττα και «σκοντάφτει» σε μια σειρά στραβοπατήματα δημοσίων σχέσεων.

Η περιγραφή της ομάδας Τραμπ για τις συζητήσεις με τον Ρώσο διπλωμάτη άλλαξε επανειλημμένα τις προηγούμενες βδομάδες αναφορικά με τον αριθμό των επαφών, τις ημερομηνίες του και εν τέλει το περιεχόμενό τους.

Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η θέση του Φλιν μεταξύ της δημόσιας απεικόνισης των τηλεφωνημάτων και της γνώσης των υπηρεσιών ασφαλείας από τη μαγνητοφώνηση των συνομιλιών και πως ο κ. Φλιν θα μπορούσε να γίνει στόχος ρωσικών εκβιασμών λόγω των ενεργειών του.

Η Washington Post ήταν η πρώτη που μετέφερε την επικοινωνία της προσωρινής υπουργού Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς και τον Λευκό Οίκο.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις προκάλεσαν φανερή ρήξη στις σχέσεις ανάμεσα στο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και τον κ. Πενς, ο οποίος αρχικά τον είχε υπερασπιστεί, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις πως ο Σύμβουλος δεν είχε αναφερθεί στις κυρώσεις κατά τις επαφές του με τον ρώσο πρέσβη.

Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Πενς διέρρευσε μέσω συνεργατών του πως στις αρχικές τοποθετήσεις του είχε απλώς επαναλάβει όσα του είχε πει ο κ. Φλιν. Μάλιστα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ο αντιπρόεδρος πίστευε πως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας τον είχε παραπληροφορήσει εσκεμμένα.

Ο Τραμπ παρά την σταθερή του παρουσία στο Twitter για μια σειρά θέματα, στο θέμα αυτό κρατά σιγή.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι ο Φλιν είχε συχνή επαφή με τον πρέσβη Σεργκέι Κισλυάκ την μέρα που η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε κυρώσεις στη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις στις εκλογές, όπως και σε άλλες στιγμές στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Οι συζητήσεις του Φλιν εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την φιλική προς τη Ρωσία στάση του Τραμπ ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις από τις υπηρεσίες ασφαλείας για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Φλιν, νωρίτερα την Δευτέρα, βρισκόταν στην πρώτη σειρά στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου Τραμπ και Τριντό. Ο πρόεδρος δεν δέχτηκε την ερώτηση δύο δημοσιογράφων για το μέλλον του Φλιν.

Ο Τραμπ όρισε προσωρινό σύμβουλο τον αντιστράτηγο ε.α. Κιθ Κέλλογκ.

Το Russia Today μετέδωσε στο twitter την είδηση της παραίτησης λέγοντας ότι ο Μάικλ Φλιν συνταξιοδοτήθηκε….

RT-TWEET-FLYNN

πληροφορίες associated press

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top