ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ: Ρώσικη διείσδυση σε εταιρία λογισμικού ψηφοφορίας

intercept

Ρώσοι πράκτορες χάκαραν αμερικανική εταιρία κατασκευής συστημάτων ψηφοφορίας βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016 σύμφωνα με τον ιστότοπο Intercept, που επικαλείται διαβαθμισμένη έκθεση της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).
Η αποκάλυψη συνέπεσε με την σύλληψη της 25χρονης Reality Leigh Winner, συμβασιούχου από την Αγκούστα, που κατηγορείται ότι αφαίρεσε διαβαθμισμένο υλικό από κυβερνητική εγκατάσταση και το έστειλε ηλεκτρονικά σε ειδησεογραφικό μέσο.
Το χακάρισμα των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υψηλόβαθμων Δημοκρατικών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι καταγεγραμμένο, αλλά μέχρι τώρα η θεωρία ήταν ότι η καταμέτρηση ψήφων δεν είχε επηρεαστεί, παρά τις ρωσικές προσπάθειες να διεισδύσουν στο σύστημα.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έκαναν τουλάχιστον μία κυβερνοεπίθεση σε προμηθευτή λογισμικού ψηφοφορίας και έστειλαν spear-phishing μηνύματα σε πάνω από 100 τοπικούς παράγοντες πριν τις κάλπες, ανέφερε ο Intercept την Δευτέρα.
Ο ιστότοπος που ειδικεύεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ανέφερε ότι το έγγραφο της NSA ήρθε ανώνυμα και το επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα. «Η έκθεση με ημερομηνία 5 Μαΐου 2017 είναι η πιο λεπτομερής κυβερνητική έκθεση για την ρωσική ανάμιξη στις εκλογές που έχει έρθει στο φως μέχρι σήμερα» σύμφωνα με τον ιστότοπο.
Το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η Winner συνελήφθη από το FBI στο σπίτι της. Η Winner εργάζεται στην Pluribus International Corporation που συμβάλλεται με την αμερικανική κυβέρνηση. Εργαζόταν και είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα από τις 13 Φεβρουαρίου σε κυβερνητική εγκατάσταση στην πολιτεία Τζόρτζια.
Σύμφωνα με τον Guardian, η μητέρα της δήλωσε ότι η κόρη της ήταν γλωσσολόγος (μιλούσε Φαρσί, Πάστο και Ντάρι) στην αμερικανική αεροπορία.
Η έκθεση της NSA ξεκαθαρίζει ότι, παρά τις πρόσφατες αρνήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η υπηρεσία είναι πεπεισμένη ότι η ρωσική GRU ήταν υπεύθυνη για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές.
Το έγγραφο, αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για το πως κατέληξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στο συμπέρασμα ότι οι ρώσικες υπηρεσίες προσπάθησαν να διεισδύσουν σε πολιτειακά συστήματα καταγραφής ψηφοφόρων ως μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης να επηρεάσουν τις εκλογές, να δυσφημίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και να βοηθήσουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο υπάρχει ακόμα αρκετή αβεβαιότητα για το μέγεθος της επιτυχίας των Ρώσων και η έκθεση δεν καταλήγει σε συμπέρασμα κατά πόσο επηρεάστηκε το αποτέλεσμα της εκλογής.

πληροφορίες από guardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top